Puigdemont lanserer nytt parti for å samle katalanske separatister

Lørdag lanserte den tidligere katalanske lederen Carles Puigdemont et nytt parti. Her er han ved en tidligere anledning da kan snakket i en panelsamtale med tittelen «The European Union and the 21st century's changes organic and security impact of the situation in Catalonia», tidligere i oktober. Arkivfoto: Martial Trezzini/ AP/NTB scanpix Les mer Lukk

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont lanserer et nytt parti ett år etter at forsøket om å erklære katalansk uavhengighet havarerte.

Partiet, som har fått navnet «Samtalen», er Puigdemonts forsøk på å samle separatister og slik sett fortsette kampen for å erklære Catalonias uavhengighet. Lørdag avholdt partiet stiftelsesmøte i den pro-uavhengige byen Manresa sentralt i Catalonia.

Puigdemont talte til forsamlingen via en storskjerm, ettersom sentralmyndigheten i Madrid i fjor oppløste den katalanske regionforsamlingen og tvang Puigdemont til å flykte til Belgia.

– For ett år siden bestemte vi at vi uansett situasjon og forutsetninger skulle fortsette å kjempe og forplikte oss til å bygge et bedre land, en republikk, sa Puigdemont til de oppmøtte fra sitt tilholdssted i Brussel.

I sin tale refererte Puigdemont til splittelsene som har vært mellom separatistene, men understreket at veien framover må være samlende istedenfor å ilegge hverandre skyld.

Men mange av Puigdemonts tidligere allierte har gått i en mer moderat og pragmatisk retning og har nektet å bli med i partiet som ble lansert lørdag.