Boris Johnson lader opp til torylandsmøtet med nytt angrep på May

Boris Johnson (foran) sammen med Storbritannias statsminister Theresa May. Johnson trakk seg i sommer som utenriksminister i protest mot Mays brexitplan. Les mer Lukk

I en 4.500 ord lang artikkel legger Storbritannias tidligere utenriksminister Boris Johnson fram sin egen alternative visjon for brexit.

«Min plan for en bedre brexit», kaller Johnson artikkelen, som ble publisert i The Daily Telegraph fredag.

Utspillet kommer like før starten på toryenes landsmøte i Birmingham, der det ventes harde diskusjonsrunder om hvilken strategi regjeringen bør legge seg på når EU og Storbritannia nå går inn i innspurten av brexitsamtalene.

Statsminister Theresa May la fram sin brexitplan før sommeren. Konsekvensen ble at Johnson trakk seg fra regjeringen i protest.

I The Daily Telegraph stempler Johnson den såkalte Chequers-planen som en «moralsk og intellektuell ydmykelse».

Han oppfordrer statsministeren til i stedet å kjempe for en «Super-Canada»-løsning, det vil si en oppgradert versjon av den frihandelsavtalen EU har inngått med Canada.

«Dette er øyeblikket for å endre kurs i forhandlingene og yte rettferdighet til ambisjonene og potensialet i brexit», skriver Johnson.

«Jeg er redd framtidige generasjoner ikke vil ha lett for å tilgi oss hvis vi mislykkes», advarer han.

Sentrale deler av Mays brexitplan er også blitt avvist av EU-siden, som mener planen preges av et ønske om å plukke godbitene fra EU-samarbeidet, men uten at Storbritannia påtar seg samme forpliktelser som EUs medlemsland.