Bernt Aardal: – Hareide vil ikke selge skinnet før bjørnen er skutt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet
Det politiske Norge holder pusten før Knut Arild Hareide i det lille partiet KrF 13.45 fredag skal tale om sitt veivalg framover. – Pust ut, er signalet fra Bernt Aardal.

– Selv om Knut Arild Hareide sier at han ikke vil gå inn i regjering nå, men sondere forholdene til Ap og Sp, betyr det ikke nødvendigvis at han vil felle Solbergregjeringen så snart som mulig.

Det sier den kjente valgforskeren Bernt Aardal til ABC Nyheter før KrF-lederens varslede tale fredag, der det ventes at Hareide vil gi signaler om hvilken side han ønsker samarbeid med - Høyre/Frp/Venstre, eller de rødgrønne.

I boka «Det som betyr noe» som Hareide lanserte tirsdag, kommer han med positive toner rettet mot venstre, noe som har utløst stor debatt i og utenfor KrF.

– Det ville vært voldsomt dramatisk

Noen har spekulert i at KrF hvis Hareide får tilslutning til en slik linje, vil felle dagens regjering og innsette Jonas Gahr Støre som statsminister.

– Her virker det som noen tar en rask slutning – at hvis han ikke vil gå inn i regjeringen, så vil han felle den, mener Aardal.

Han tyder signalene fra Hareide heller som at han mer ønsker å sondere hva Ap har å tilby.

– Jeg tror ikke han vil skifte regjering på kort sikt. Det vil i så fall være en voldsom dramatikk, sier Aardal.

God til til stortingsvalget

– Det er ikke snakk om at det norske politiske landskapet vil endre seg så voldsomt, hvis Hareide bare står fast på at han ikke vil gå inn i en regjering der Frp sitter, sier Aardal.

– Det er flere år til neste stortingsvalg. Jeg tviler på at Hareide allerede nå vil signalisere at han vil gå inn i et rødgrønt samarbeid. Han vil ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, sier Bernt Aardal.