Tor Mikkel Wara er taus om First House-engasjement

Huawei skal lære nordisk-baltiske ministre og embetsmenn om 5G-nett

OMSTRIDT HUAWEI: Demonstrasjon av 5G-nett hos Huawei i Bejing 26. september. 27. og 28. er selskapet medarrangør for ministre og embetsverk i de nordiske og baltiske landene. Les mer Lukk

Diskusjonen raser i Norge om det er trygt å la kinesiske Huawei bygge ut neste generasjon mobilnett i Norge. Kommunal- og moderniseringsdepartementet sender folk til konferanse der Huawei er medarrangør.

Huawei er en av de strategiske partnerne når Nordisk Ministerråd er med på å arrangere en todagers konferanse i Latvias hovedstad Riga om 5G-mobilnettets muligheter i Norden og Baltikum.

Huawei stiller også med foredragsholder.

Det kinesiske selskapet har blitt omdiskutert etter at en ny kinesisk lov pålegger kinesiske personer og selskaper å samarbeide med landets etterretningsmyndigheter i spørsmål av strategisk interesse for landet.

Nå får ABC Nyheter bekreftet at Kommunal- og moderniseringsdepartementet blir representert på konferansen, på embetsnivå. Ingen norsk minister dukker opp.

Fra sekretariatet til Nordisk Ministerråd får ABC Nyheter bekreftet at sikkerhetsspørsmål er blant temaene.

Nylig mottok Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik påstander om at Norges ferske justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kan ha hatt nettopp Huawei som kunde hos påvirkningsselskapet First House.

Justisminister Tor Mikkel Wara.

Der var Wara ikke bare ansatt, men en av partnerne.

Nå har Gjelsvik fått svar på sitt skriftlige spørsmål om dette. Han vil ikke svare på om Huawei er eller har vært kunde hos First House.

«Jeg har i min tid i First House ikke hatt Huawei som kunde. Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt First House har hatt Huawei som kunde, henviser jeg til First House.», skriver Wara.

Huaweis eks-Frp'er fikk skrape

Tidligere statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen. Les mer Lukk

Her hjemme har ABC Nyheter omtalt at Frps statssekretær inntil februar 2018 i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, fra juli av har vært ansatt i Huawei Technologies Norway, og brutt betingelsene fra regjeringens Karantenenemnd.

Karantenenemnda forbød Brein-Karlsen å befatte seg med spørsmål Justis- og Samferdselsdepartementene holder på med til midten av juli 2019.

Brein-Karlsen gjorde likevel framstøt på området.