Leder for allianseparti utelukker ikke Åkesson-samarbeid

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kunne juble for støtte fra 6,3 prosent av velgerne i det svenske valget 9. september. Les mer Lukk

Kristdemokraternas norsk-svenske partileder Ebba Busch Thor utelukker ikke å sitte i en regjering som har støtte fra Sverigedemokraterna.

– Vi må komme bort fra dette at man er så utrolig usikker på sine egne verdier og sin egen politikk at man blir skremt bare av Sverigedemokraternas blotte nærvær i Riksdagen, sier Busch Thor til nyhetsbyrået TT.

– Jeg står under alle forhold for vår politikk og våre verdier, uavhengig av hvem som stemmer for. Og da har jeg vært rede til å gå inn i regjering, selv om det skulle kreve støtte fra Sverigedemokraterna, sier hun.

Busch Thor utviklet sitt resonnement i et intervju med SVT.

– Er man trygg på sine grunnleggende verdier, vil man kunne få støtte fra Riksdagen uansett hvordan den støtten ser ut. Vi hadde for eksempel ikke fått gjennom Andreas Norlén som talmann om ikke det forslaget hadde hatt bred støtte i Riksdagen.

Talmannen leder Riksdagens arbeid og tilsvarer vår stortingspresident.

Aktuelt: Åkesson: – Alliansen finnes jo knapt lenger

Sprekker Alliansen?

I valgkampen og hittil etter valget har de fire konservative alliansepartiene avvist samarbeid med SD, og Liberalernas leder Jan Björklund var onsdag raskt ute med en advarende pekefinger til Busch Thor. Han tror Alliansen sprekker hvis noen av partiene åpner for samarbeid med SD.

– Vi har alle fire før valget vært tydelige på at det er utelukket, og det håper jeg gjelder også etter valget, sier han til Dagens Nyheter.

Alliansen møttes onsdag for å drøfte situasjonen, og i kjølvannet av sine samtaler tonet de fire partilederne ned en eventuell uenighet.

– Vi vil at talmannen skal gi Ulf Kristersson oppdraget å danne regjering, sier Centerpartiets leder Annie Lööf til Expressen.

Kristersson er leder for konservative Moderaterna, det største partiet i Alliansen.

Bakgrunn: Löfven må gå av- kan utløse historisk nyvalg

Löfven først ut

Valget endte med at Alliansen fikk 143 mandater og de rødgrønne partiene 144. SD fikk 62 mandater.

Tirsdag ble Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven avsatt etter å ha fått et flertall bestående av Alliansen og SD mot seg i Riksdagen. Han leder imidlertid en overgangsregjering inntil en ny regjering er på plass.

Talmann Norlén skal torsdag ha samtaler med de svenske partiene. Målet er å finne en statsminister som har støtte i nasjonalforsamlingen, og som i tillegg kan styre landet med tilstrekkelig parlamentarisk støtte i ryggen.

Norlén kommer til å treffe partilederne hver for seg for å ta rede på hvem som har best forutsetninger for å danne regjering. Det er størrelsen på partiene som avgjør rekkefølgen på samtalene.

Fakta om veien videre i svensk politikk  

* Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet i Riksdagen mot seg, med 204 mot 142 stemmer.

* Andreas Norlén fra Moderaterna ble mandag valgt til talmann, som tilsvarer vår stortingspresident.

* Fram mot 8. oktober skal Norlén gjennomføre sonderinger i håp om å finne en statsministerkandidat som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg.

* Norlén kan legge fram totalt fire forslag, og de første rundene blir innledet torsdag.

* Dersom alle hans forslag får flertall mot seg, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri skjedd før.

* Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har kontroll over halvparten av setene i Riksdagen.

* Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.

(Kilde: SVT, NTB)

Aktuelt: Löfven risikerer å gjenta Støres Venstre-tabbe