Norge gleder seg over nye handelstoner fra EU og USA

USAs president Donald Trump og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker hasteinnkalte til pressekonferanse utenfor Det hvite hus onsdag kveld norsk tid. Der presenterte de en overraskende handelsenighet. Les mer Lukk

Et saftig kyss på kinnet, og så var EU og USA venner igjen i handelspolitikken. Veldig positivt, mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Det er veldig positivt at USA og EU snakker sammen. God dialog er utvilsomt første steg på veien i å dempe den pågående handelskonflikten, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

EU og USA «elsker hverandre», erklærte USAs president Donald Trump muntert da handelsenigheten ble lagt fram.

Som bevis la han ut et bilde på Twitter der EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker i velkjent stil gir ham et kyss på kinnet inne i Det hvite hus.

– Positivt for norske bedrifter

NHOs internasjonale direktør Tore Myhre reagerer med begeistring på nyheten.

– Vi i NHO er svært fornøyd med at møtet mellom EU og USA ser ut til å ha vært vellykket, og at de er enige om å begrense handelskrigen, sier Myhre til NTB.

Norge har en liten og åpen økonomi der mange bedrifter er svært avhengige av internasjonal handel, påpeker han.

– Derfor blir vi sterkt berørt ved en internasjonal handelskrig. Så når EU og USA stopper den, er det positivt for norske bedrifter.

Mer positivt enn ventet

Analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets skriver i sin morgenrapport torsdag at møtet mellom Trump og Juncker endte mer positivt enn ventet.

«Veien videre ser nå litt lysere ut, selv om det er mye som gjenstår før vi kan fjerne risikoen for økt proteksjonisme mellom EU og USA», skriver han.

Kjennerud minner om at det ikke er lenge siden Trump stemplet EU som en «fiende» i handelspolitikken. Nå er spørsmålet om vennskapet vil holde.

Erfaringen fra forhandlingene mellom USA og Kina er ifølge Kjennerud at dette kan svinge fort.

Opptrapping

Onsdagens møte i Det hvite hus kom i stand etter en kraftig opptrapping av handelskonflikten mellom EU og USA.

Stridighetene begynte med at Trump innførte ekstratoll på import av stål og aluminium. EU slo hardt tilbake med økte tollsatser på en rekke amerikanske produkter, deriblant kjente merkevarer som Harley-Davidson og Levi's.

Så begynte Trump å true med toll på biler også.

En slik utvidelse av kampsonen ville vært en «katastrofe», advarte EUs handelskommissær Cecilia Malmström i forkant av onsdagens samtaler.

Ingen nye tollsatser

Nå er EU og USA enige om å la være å innføre ny toll så lenge forhandlingene pågår. I tillegg lover USA å revurdere ekstratollen på stål og aluminium.

I selve forhandlingene vil EU og USA jobbe for:

* en avtale om nulltoll på industrivarer, men uten at denne omfatter biler og bildeler

* økt handel med tjenester, kjemikalier, legemidler, medisinske produkter og soyabønner

* fjerning av regulatoriske handelshindringer

* reform av Verdens handelsorganisasjon (WTO)

* og styrket energisamarbeid, inkludert økt amerikansk eksport av flytende naturgass (LNG) til EU

«Typisk Trump»

Myhre betegner opptrappingen i forkant av møtet som «typisk Trump-taktikk», der presidenten går aggressivt ut, men egentlig er villig til å forhandle om en løsning.

Samtidig fikk Juncker, EUs kanskje slueste forhandler, vist seg i sitt ess.

– Juncker er en erfaren ringrev som nok vet hvordan han skal snakke med en politiker som Trump, konstaterer Myhre.