EU ber alle forberede seg på «no deal»

EU-toppmøtet i Brussel avsluttes fredag. I dag står brexit-forhandlingene på dagsorden. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Alle må være forberedt på at forhandlingene om brexit kan ende med at det ikke blir noen avtale, advarer EUs ledere.

Status i brexitforhandlingene var første punkt på agendaen da stats- og regjeringssjefene startet dag to av sitt toppmøte i Brussel.

Møtet var kun for lederne i de 27 medlemslandene som blir igjen i EU når britene går ut. Storbritannias statsminister Theresa May reiste hjem igjen etter toppmøtets første dag.

På møtet fikk de en statusoppdatering fra sjefforhandler Michel Barnier.

– Tida er kort, sa han på vei inn til møtet.

– Vi har gjort noen framskritt. Men svære og alvorlige spørsmål gjenstår, spesielt når det gjelder Irland og Nord-Irland.

Etter diskusjonen vedtok stats- og regjeringssjefene en felles uttalelse. Den ble avsluttet med en klar advarsel: EUs medlemsland, EUs institusjoner og andre berørte parter må alle trappe opp arbeidet på alle nivåer for å forberede seg for ethvert potensielt utfall av forhandlingene.

Advarselen sendes ut fordi EU er stadig mer bekymret over at det ikke har vært noen nevneverdig framgang i forhandlingene siden mars.

På møtet var det likevel tydelig at EU-sjefene var opptatt av å tone ned truslene. Neste runde med forhandlinger starter allerede på mandag.