Rødt lover kamp for økt formuesskatt og ny arveavgift

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rødt lover kamp for økt formuesskatt og ny arveavgift Les mer Lukk

Rødt flyr høyt på målingene og frir til velgerne med følgende sommerbudskap: Norge trenger en ny arveavgift og økt formuesskatt for å bekjempe ulikhet.

– Hittil har vi stort sett fokusert på de tiltakene som trengs for dem som trenger mer fra fellesskapet. Men for at regnestykket skal gå opp, kommer vi framover til å jobbe mer med tiltak for dem som bør bidra mer til fellesskapet, sa Rødt-nestleder Marie Sneve da partiet oppsummerte våren torsdag.

Hun skisserte hvordan partiet konkret i budsjettarbeidet til høsten vil jobbe for å gjeninnføre en form for arveavgift, som regjeringen fjernet for flere år siden, og øke skatten på formue.

– Vi trenger en modell for en ny arvingskatt – eller dynastiskatt om du vil – som er mer omfordelende og progressiv enn den arveavgiften vi hadde, sier Sneve.

– Det andre er at vi mener formuesskatten må tilbake, men kanskje i en ny form.

– Ikke nok å reversere kutt

Hun viser til at regjeringen har kuttet formuesskatten med flere milliarder, penger Rødt heller vil bruke på barnehager, sykehjem og i kommunene.

– Å reversere disse kuttene og innrette den slik at den treffer de som har store formuer, er viktig for Rødt, sier Sneve.

Hun ser med uro på fremveksten av en «arving-klasse» som ifølge partiet får stadig større makt i samfunnet.

– Norges rikeste kvinne er en 23 år gammel arving, Norges rikeste mann er en 25 år gammel arving. De er en del av en stadig større klubb, sier Rødt-nestlederen.

Aktuelt: Rødt: – Én stemme nok til å velte Mælands spill

Listhaug-avgang

Av viktige gjennomslag etter ett år på Stortinget trakk Rødt-ledelsen fram mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, som til slutt endte med at Frp-politikeren gikk av som justisminister. Også rollen partiet har spilt i saken om å sikre god flyambulanseberedskap i nord, ble trukket fram.

Rødt er dessuten stolt over å ha bidratt til innstramming på innleie av arbeidskraft, en sak statsminister Erna Solberg (H) nylig beskrev som det vanskeligste nederlaget å svelge.

Samtidig erkjenner Rødt at partiet ikke klarte å få stanset norsk tilslutning til EUs energibyrå Acer. Rødt fikk heller ikke tilslutning til å kutte i lønnen til stortingspolitikerne, og partiet har ikke fått gjennomslag for profittfri velferd.

Likevel har det siste året vært en gedigen opptur for partiet på meningsmålingene. Så langt i juni har Rødt en gjennomsnittlig oppslutning på 4,9 prosent, noe som ville gitt åtte mandater på Stortinget. Samtidig har antallet medlemmer økt kraftig, fra 3.300 i fjor til over 6.000 nå.

Aktuelt:

Rekordoppslutning for Rødt

Rødgrønt flertall på ny måling

Senterpartiet utelukker kun Rødt og MDG fra framtidig regjeringssamarbeid