Rødt-lederen ble nektet inngang hos LO-forbund
Bjørnar Moxnes langer ut mot «pampeveldet» i fagbevegelsen
Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Rødt sin sommerpressekonferanse i Oslo torsdag. Les mer Lukk
GRØNLAND (ABC Nyheter): «Rødts mål er et klasseløst samfunn. Det er dette Karl Marx kalte kommunisme.» står det i Rødts prinsipprogram.
Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ikke kalle partiet kommunistisk.
– Vi er et sosialistisk parti som ønsker et klasseløst samfunn. Kall det gjerne kommunisme hvis du vil det. Det er et fint navn på det også, men vi er ikke et kommunistisk parti, sier Moxnes.
Han omfavner arbeiderklassen og fagbevegelsen. Moxnes og Rødt drømmer om et «sosialistisk samfunn» og klasseløst samfunn hvor «arbeiderklassen» har makta over alle viktige samfunnsområder, ifølge Rødts prinsipprogram.
I dag er det «borgerskapet» som har «makt og rikdom som hever dem skyhøyt over vanlige folk», hevder partiet.
Men Moxnes har ikke bare venner i fagbevegelsen.
Aktuelt: Rødt lover kamp for økt formuesskatt og ny arveavgift
Avvist i døra hos Fagforbundet
ABC Nyheter er kjent med at Fagforbundets leder Mette Nord under LO-kongressen samlet forbundets delegater og formanet dem til å stemme nei til pengestøtte til Rødt, blant annet med begrunnelse at partiprogrammet omtaler forbundsledere som pampeveldet.
Mette Nord sitter også i Arbeiderpartiets sentralstyre.
Videre kjenner vi til at Moxnes under Fagforbundets eget landsmøte ikke bare uønsket som gjestetaler. Han ble rett og slett avvist i døra da han ville inn i Folkets Hus under landsmøtet.
– Jeg husker ikke om jeg ble avvist i døra, men jeg var i hvert fall ikke velkommen, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter.
– Hvem er pampeveldet i fagbevegelsen?
– Det vi mener er at det finnes et toppsjikt og pampevelde i fagbevegelsen som i viktige saker jobber mer for det Arbeiderparti-ledelsen bestemmer, enn medlemmenes interesser. Som pensjonsreformen hvor LO-toppene kjempet igjennom Jens Stoltenbergs reform. Det er en reform som straffer sliterne til fordel for gullpensjon for akademikerne, sier Moxnes.
Se video: Rødt lover kamp for økt formuesskatt og ny arveavgift
Your browser doesn't support HTML5 video.
Rødt lover kamp for økt formuesskatt og ny arveavgift Les mer Lukk
Vil hjelpe Støre til makten
Flere målinger viser at Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli avhengig av Rødt for å få regjeringsmakt. Og Moxnes vil gi Støre makten fremfor Erna Solberg.
Selv om Rødt langer ut mot SV og Arbeiderpartiet i sitt eget prinsipprogram:
«Tiltroen til sosialdemokratiske partier er et viktig hinder for at arbeiderklassen skal søke politisk makt over samfunnsutviklingen.»
Fakta om Rødt
* Norsk revolusjonært sosialistisk og marxistisk parti
* Stiftet 2007
* Leder: Bjørnar Moxnes
* Har 1 representant på Stortinget (Bjørnar Moxnes)
* Etter at Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV) la seg ned, dannet de samme miljøene Rødt.
«Lederne i Arbeiderpartiet og SV arbeider i kraft av sin posisjon for å få kapitalismen til å bestå. De gir krisepakker til kapitalistene som har spekulert seg inn i et uføre, investerer Norges olje og gull på børsen, privatiserer og angriper fagforeningenes posisjon.»
– Alternativet nå er en borgerlig regjering med Høyre og Frp og Venstre på slep som ingen merker noe til. De fører en politikk som systematisk øker forskjellene. De svekker fagbevegelsen som er den viktigste kraften for mindre forskjeller. Så de må vi kvitte oss med, sier Moxnes til ABC Nyheter.
– Men vi vil ikke være noen dørmatte for Arbeiderpartiet, sier han og lanserer tre krav til et Ap-samarbeid:
- Stanse profitten i velferden
- Rydde opp i arbeidslivet og hindre sosial dumping
- Få mindre forskjeller
Aktuelt: Rødt: – Én stemme nok til å velte Mælands spill
Støre utelukker ikke Rødt
Partiet fikk 4,9 prosent oppslutning i juni-målingen til Vårt Land og 11,8 prosent i siste Oslo-måling.
Overfor Dagens Næringsliv denne måneden utelukket ikke Støre et samarbeid med Rødt. Før valget i 2017 stengte Ap-lederen døren.
– Rødt har standpunkter, blant annet i sikkerhets-, forsvars- og utenrikspolitikken og den økonomiske politikken, som er for fjernt for Arbeiderpartiet. Rødt er et revolusjonært parti, sa Støre da han overfor VG avslørte «hvordan hans regjering kunne bli».
Slik gikk det ikke, og nå er Støre åpen for revolusjonære Rødt.
– Haster å bli kvitt kapitalismen
«Kapitalismen som system er blitt en trussel mot menneskene og naturen.» heter det i partiprogrammet.
«Nå haster det å bli kvitt den», skriver Rødt videre.
– Hvilket økonomisk system ønsker dere egentlig?
– Det er jo sosialistisk økonomi som betyr demokratisk styring av økonomien, til forskjell fra dagens kapitalisme som er blitt sånn at en håndfull milliardærer eier like mye som halvparten av jordas befolkning, sier Moxnes til ABC Nyheter.
– Er det planøkonomi?
– Jeg ønsker sosialistisk økonomi.
– Hva skiller det fra planøkonomi?
– Det er jo det vi har i dag i de store bedriftene. Alle store bedrifter lager planer og styrer etter budsjett og bestemmer i kraft av det over utviklingen til hele samfunnet. De planene der skal styres demokratisk av Stortinget og ikke av en bitteliten elite globalt og nasjonalt, sier Moxnes.
For å oppnå «et friere og bedre samfunn for folk flest», «må de store linjene i produksjonen styres av planer som har et langsiktig perspektiv», skriver Rødt i sitt program og fortsetter:
«I et sosialistisk samfunn er privat eie av de viktigste produksjonsmidlene avskaffet».
«Under kapitalismen har menneskene ulik verdi. I et sosialistisk samfunn vil arbeiderklassen overta makta, og slik vil ulikheten mellom samfunnsklassene bli gradvis redusert.»
Halvparten av programkomiteen i Rødt gikk inn for et programutkast i 2014 der revolusjonene i Kina og Sovjet trekkes fram som positive. Det ble ikke vedtatt.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Rødt sin sommerpressekonferanse i Oslo torsdag. Les mer Lukk
«Dynastiskatt»
Rødt sa torsdag at de vil kjempe for en ny arveavgift og økt formuesskatt.
Rødt-nestleder og økonom Marie Sneve skisserer hvordan partiet konkret i budsjettarbeidet til høsten vil jobbe for å gjeninnføre en form for arveavgift, som regjeringen fjernet for flere år siden, og øke skatten på formue.
– Vi trenger en modell for en ny arvingskatt – eller dynastiskatt om du vil – som er mer omfordelende og progressiv enn den arveavgiften vi hadde, sier Sneve.
– Det andre er at vi mener formuesskatten må tilbake, men kanskje i en ny form.
Hun viser til at regjeringen har kuttet formuesskatten med flere milliarder, penger Rødt heller vil bruke på barnehager, sykehjem og i kommunene.
Aktuelt:
Rødgrønt flertall på ny måling
Senterpartiet utelukker kun Rødt og MDG fra framtidig regjeringssamarbeid
Se Rødts sommerpressekonferanse:
Your browser doesn't support HTML5 video.