EU-toppmøte i Brussel 28.-29. juni

Orbán: – Ikke noe behov for kompromiss om migranter til Europa

INTET KOMPROMISS: Ungarns statsminister Viktor Orbán mener land som vil og land som ikke vil ha innvandring, må ha gjensidig respekt, ikke kompromisse. Les mer Lukk

– Intet dokument tilsier at dersom du går inn i EU, blir du forpliktet til å bli et immigrantland, sier Viktor Orbán foran EU-toppmøtet der migrasjonskrise står øverst på dagsorden.

EU famler febrilsk etter en kompromissløsning i spørsmålet om håndtering av migranter og flyktninger som søker EUs yttergrenser. Men lite tyder på noen løsning når stats- og regjeringssjefene møtes til sitt toppmøte i Brussel torsdag og fredag.

Og hva mer er - politikeren som mer enn noen annen utfordrer Angela Merkel og andre som har ønsket betydelig innvandring, den ungarske statsministeren Viktor Orbán, argumenterer for at det ikke er behov for noe kompromiss i spørsmålet.

– Kan det bli noe kompromiss i migrantdebatten? Nei. Og det er ikke noe behov for det, sa Orbán i en tale i Budapest 16. juni til minne om den tyske forbundskansleren Helmut Kohl.

Behov for toleranse, ikke kompromiss

– Det er dem som tenker seg at hver side får gi noen innrømmelser. Men det er spørsmål der det aldri vil bli enighet. Der det er heller ikke behov for enighet. Innvandring er et slikt spørsmål, sa Orbán.

Ifølge ham finnes det ikke noe dokument som tilsier at EU-medlemskap innebærer at land må bli til immigrasjonsland.

– Vi påtok oss heller ikke en slik forpliktelse da vi gikk inn i EU, påpekte den omstridte ungarske statsministeren.

Samtidig understreket han at ingen EU-traktat forbyr noe medlemsland å gjøre seg om til et immigrasjonsland.

– Derfor er det immigrasjonsland i EU der migranter ønskes velkommen, hvor folk ønsker å blande seg med dem og integrere dem. Og det er land som ikke ønsker immigranter, ikke ønsker å blande seg med dem og der integrering derfor er utelukket, sa Orbán.

– I slike situasjoner er det ikke behov for kompromisser, men for toleranse, framholdt Orbán.

Andre vil ha åpnere migrasjon til Europa

– Vi tolererer det faktum at noen medlemsstater i Schengen-området slipper inn migranter. Dette har og vil ha konsekvenser, inkludert for oss. Samtidig bør de tolerere det faktum at vi ikke ønsker å gjøre det, framholdt Orbán.

– De bør ikke belære oss, utpresse oss, tvinge oss - med bare gi oss den respekten vi har som medlemsstater, oppfordret han.

Den europeiske faglige samorganisasjonen ETUC, som LO, YS og UNIO er medlemmer av, er en av Orbáns motpoler.

Foran EU-toppmøtet denne uka kritiserer de land som Ungarn og ønsker at Europa skal åpne for migranter og bygge ned sin yttergrensekontroll.

I EU-systemet snakkes det tvert imot om behovet for å styrke vaktholdet ved yttergrensene.

– Etter hvert som vi nærmer oss toppmøtet blir migrantdebatten stadig mer opphetet og vil bli hovedtema på dagsorden, skriver EU-president Donald Tusk onsdag i et brev til deltakerne.

– Etter migrasjonskrisen i 2015 ble det klart at situasjonen måtte endres, noe som er grunnen til at vi ble enige om å fokusere alle våre anstrengelser på å demme opp for illegal migrasjon til Europa, fortsetter han.

– Europeere må avgjøre hvem som kommer inn

Andre viktige temaer på toppmøtet blir sikkerhet og forsvar, Brexit og finanspolitikk.

Blant annet vil topplederne diskutere EU-kommisjonens forslag til langtidsbudsjett for kommende periode, 2021-2027.

Også der kommer migrasjonsspørsmålet inn.

Til migrasjon og grensevern øker pengebruken i forslaget fra 3,3 milliarder euro i 2021 til 5,9 i 2027, i alt 34,9 milliarder i løpet av de sju årene.

Grensevernet Frontex styrkes fra 1200 til 10.000 ansatte.

– Utformingen av neste langtidsbudsjett for EU er viet til å bekjempe illegal migrasjon, understreker Donald Tusk i sitt brev til topplederne.

«En betingelse for en ekte EU-migrasjonspolitikk er at europeere effektivt avgjør hvem som kommer inn på europeisk territorium.», skriver Tusk (ABC Nyheters oversettelse).

– Innvandring kan knuse EU

– Innvandring kan knuse den europeiske drøm, skrer presidenten for EU-parlamentet, Antonio Tajani, i en kronikk onsdag i danske Berlingske.

Ifølge Tajani blir EU-toppmøtet 28.-29. juni avgjørende for EUs framtid. Hvis ikke medlemslandene finner en måte å begrense og regulere strømmene av innvandrere og asylsøkere på, kan det bli dødsstøtet for selve EU-prosjektet, advarer han.

Tajani viser til at Afrikas befolkning vi bli fordoblet til over 2,5 milliarder i 2050.

– Hvis vi ikke handler hurtig, vil de nåværende hundretusener av migranter bli til millioner med ødeleggende konsekvenser for Europa, skriver hna.nuværende hundredtusinder af migranter blive til millioner med ødelæggende konsekvenser for Europa.

Han appellerer samtidig til solidaritet i håndteringen av de reelle flyktningene.

– Vi har bruk for et mere effektivt og rettferdig europeisk asylsystem. ... Jeg retter en appell til stats- og regjeringssjefene om å oppgi den nasjonalegoistiske tankegangen, skriver Tajani.

Les også: – Det indre av Afrika truer hele Europa