Trump ber Norge oppfylle NATOs 2-prosentmål

Statsminister Erna Solberg (H) møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

To uker før NATOs toppmøte trapper USA opp presset mot Norge og andre allierte om å trappe opp forsvarsbevilgningene.

USAs president Donald Trump ber i et ferskt brev til statsminister Erna Solberg (H) Norge om å oppfylle NATOs krav om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, skriver VG.

Pengebruken ble også tema da utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte sin amerikanske kollega Mike Pompeo i Washington tirsdag.

– Vi har sagt at vi skal bevege oss ytterligere i retning av 2-prosentmålet. Vi har økt budsjettet med 24 prosent siden 2014, og vi kommer til å fortsette å styrke forsvarsbudsjettet, sier hun til NTB.

– Vi må huske at vi kommer fra veldig mange år med gradvis nedbygging. Det kunne ikke fortsette, legger hun til, og fremholder at trenden nå er snudd.

Gjentar krav

Om to uker møtes Trump og Solberg på NATOs toppmøte i Brussel.

– Norge er det eneste av NATO-landene som grenser mot Russland, som mangler en troverdig plan for å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, heter det i brevet fra Trump.

– Det blir stadig vanskeligere å forsvare overfor amerikanske borgere hvorfor noen land fortsetter å unnlate å nå våre felles sikkerhetsforpliktelser, skriver presidenten.

Søreide vil ikke uten videre være med på at presset fra USA har økt.

– Retorikken er annerledes, men dette var noe vi begynte med i NATO før Trump ble valgt. Etter Russlands annektering av Krim måtte vi gjøre noe med forsvarsevnen generelt og gjøre endringer, sier hun.

Ifølge den canadiske TV-stasjonen CBC har Donald Trump også sendt brev til Canadas statsminister Justin Trudeau foran NATO-toppmøtet.

Løfte fra 2014

NATO-landene ble i Wales i 2014 enige om å stoppe kuttene og begynne å bevege seg mot 2 prosent innen 2024.

– Dette løftet ble inngått under Obama, og kravet om å bruke mer penger har vært tydelig fra USA de siste 15 årene. Det er også et rettmessig krav, sier Søreide.

Men Norge er, som mange NATO-land, langt unna å nå målet. I fjor brukte regjeringen 1,62 prosent av BNP på forsvar, mens den i år ligger an til å bruke 1,56 prosent.

Forsvarsdepartementet har tidligere anslått at BNP-andelen for Norges del vil ligge i spennet 1,58-1,71 prosent i 2020.

– Det gir ikke så mye mening å snakke om prognoser i 2020 i dag, fordi vi ikke vet hvordan BNP utvikler seg, sier Søreide.

Ingen garanti

Solberg lovte tidligere tirsdag å løfte forsvarsbevilgningene fram mot 2024, men kom også med en liten advarsel.

– Vi kan ikke garantere at vi har nådd 2 prosent i 2024, men vi skal legge som premiss for arbeidet med langtidsplanen at vi skal løfte ytterligere, sa hun.

Solberg peker på at de største økonomiske investeringene i dagens langtidsplan er lagt til de første fire årene. Deretter flater det ut. Solberg viser til enigheten i NATO om å ha som målsetting at hvert land nærmer seg å bruke 2 prosent av BNP i 2024.

– Vi skal følge målsettingen fra Cardiff-toppmøtet. Det betyr at vi kommer til å se en betydelig satsing også i perioden 2021–2024 på å løfte forsvarsbevilgningene i hvert enkelt statsbudsjett.

Frps Christian Tybring-Gjedde deler imidlertid gjerne ut garantier.

– Løftet om 2 prosent til forsvar skal vi overholde. Det kommer til å være et tydelig krav, sier han.

Tybring-Gjedde mener det ikke lenger holder å ha 2 prosent som et mål man skal nærme seg. Han mener forståelsen nå er at dette er et absolutt mål.