Jagland ber Putin benåde sultestreikende ukrainsk filmskaper

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland var i forrige uke på besøk hos Russlands president Vladimir Putin i Moskva. Les mer Lukk

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har skrevet et brev til Vladimir Putin der han ber den russiske presidenten om å benåde Oleg Sentsov.

Den ukrainske filmskaperen ble i 2015 dømt til 20 års fengsel for terrorvirksomhet. Han har nå sultestreiket i seks uker med krav om at alle ukrainske politiske fanger i Russland må løslates.

«Med tanke på de viktige humanitære hensynene i denne saken, ber jeg deg vurdere å bruke dine konstitusjonelle fullmakter til å benåde ham», skriver Jagland i sitt brev til Putin.

«En slik gest på humanitært grunnlag ville ikke bare være i samsvar med den russiske grunnloven, men også med ånden i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen», fortsetter han.

Aktuelt: Jagland kritisk til press mot Putin

Jagland tok også opp saken direkte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og den russiske ombudspersonen Tatjana Moskalkova da han besøkte Moskva i forrige uke.

Under besøket var Jagland også i et halvannen time langt møte med Putin.

Sentsovs sak har fått fornyet oppmerksomhet i forbindelse med sultestreiken, som sammenfaller med fotball-VM i Russland. Den ukrainske filmskaperen er dømt for terrorvirksomhet på den ukrainske Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014.

I vestlige land er anklagene mot Sentsov i stor grad blitt avvist som iscenesatte.

Aktuelt: Krise i Europarådet: Jagland møter Putin i Moskva