Tidligere IMF-topp får i oppdrag å danne italiensk regjering

Carlo Cottarelli har tidligere hatt en direktørstilling i Det internasjonale pengefondet (IMF). Han er en sterk tilhenger av budsjettkutt som svar på å løse gjeldskrisen i Italia og andre EU-land. Nå har han fått i oppgave å danne en ny italiensk regjering. Foto: Angelo Carconi / ANSA via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den EU-vennlige økonomen Carlo Cottarelli, som skal prøve å danne ny regjering i Italia, varsler nyvalg hvis han ikke får nasjonalforsamlingens tillit.

Ifølge Cottarelli er det duket for et raskt nyvalg «etter august» hvis nasjonalforsamlingen ikke gir ham tillit. Hvis den stemmer ja til at han kan lede en ny regjering, blir det nyvalg i begynnelsen av 2019.

President Sergio Mattarella ga mandag regjeringsoppdraget til Cottarelli tross sterke protester fra Italias to største partier, Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen, som begge er sterkt kritiske til EU.

De to partiene hadde forhandlet fram en felles regjeringsplattform og nominert jussprofessoren Giuseppe Conte til statsminister. Men regjeringsprosjektet gikk i vasken da Mattarella søndag nektet å godkjenne euro-kritikeren Paolo Savona som finansminister.

Krav om riksrett

Både populistiske M5S og den sterkt høyreorienterte og innvandringsfiendtlige Ligaen har varslet at de vil legge ned veto hvis presidenten forsøker å få på plass en såkalt teknokratregjering. De to partiene har til sammen flertall i nasjonalforsamlingen.

M5S-lederen Luigi Di Maio reagerte med raseri da presidenten nektet å godkjenne den påtroppende regjeringens forslag til finansminister.

– De erstatter en regjering som har flertall, med en regjering som ikke kan få flertall, sa Di Maio til sine tilhengere.

Di Maio mener presidenten må stilles for riksrett før det kan skrives ut nyvalg. Også Ligaens leder Matteo Salvini har reagert sterkt på Mattarellas handlemåte.

– Vi jobbet i flere uker for å få til en regjering som forsvarer italieneres rettigheter. Men så var det en som nektet oss det, sier han.

Presidenten i Italia har begrenset makt, men han kan si nei til nominerte statsministre og regjeringsmedlemmer. I tillegg kan han oppløse nasjonalforsamlingen.

Bakgrunn: Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

Prøvde å berolige

Cottarelli fikk i oppgave å danne en ny italiensk regjering etter en timelang samtale med Mattarella mandag.

I sin første uttalelse forsøkte han å berolige finansmarkedene og andre EU-land. Enhver dialog med EU må skje med utgangspunkt i at Italia, et av landene som grunnla EU, fortsatt skal være med i eurosonen, understreket Cottarelli.

I synet på EU og euroen står han milevis unna Paolo Savona, som Ligaen og M5S ville ha som finansminister. Savona er svært kritisk til euroen og har tidligere sagt at Italia trenger en plan for å gå ut av valutasamarbeidet i tilfelle det blir nødvendig.

Milano-børsen steg mandag morgen, men utover dagen begynte aksjekursene igjen å falle. Særlig bankaksjene fikk hard medfart.

Samtidig har rentene på italienske statsobligasjoner steget, noe som betyr at investorene er blitt mer skeptisk til å låne penger til den italienske staten.

– Ingen koloni

Regjeringsplattformen til M5S og Ligaen skapte uro i EU og finansmarkedene siden de gikk inn for kraftige skattekutt, samtidig med en sterk økning i utgiftene og lavere pensjonsalder. Det kunne ført til en kraftig økning i statsgjelda, som allerede er EUs største.

Tysklands viseutenriksminister Michael Roth sier han nå håper Italia snart får en stabil og pro-europeisk regjering.

Samtidig er muligheten til stede for at oppslutningen rundt de populistiske partiene vil stige hvis folk føler at de urettmessig er blitt hindret i å danne regjering.

Matteo Salvini har erklært at Italia ikke er noen koloni, og at Tyskland ikke bør fortelle landet hva det skal gjøre. I Frankrike hevder høyrepopulisten Marine Le Pen at Mattarella står bak et «kupp» og at «EU og finansmarkedene igjen har konfiskert demokratiet».