EUs sjefforhandler mener spørsmålet om irskegrensa truer hele brexitavtalen

EUs brexitsjef Michel Barnier (til venstre) møtte Irlands utenriksminister Simon Coveney (til høyre) og andre irske ledere da han besøkte en brexitkonferanse i den irske byen Dundalk mandag. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Uenigheten om irskegrensa setter hele skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia i fare, advarer EUs sjefforhandler Michel Barnier. 

Barnier var mandag på besøk i Irland. Der gjorde han det klart at spørsmålet om irskegrensa må løses på en klar og praktisk måte i skilsmisseavtalen.

– Inntil vi når en slik enighet, er det en risiko, sa han.

EU og Storbritannia har et felles mål om å unngå en såkalt «hard grense» med fysiske grensesperringer mellom Irland og Nord-Irland, men har ikke klart å komme til enighet om hvordan dette skal oppnås.

Les også:Løkke: – Brexit får en prislapp

Brexit-komité i Underhuset åpner for EØS eller EFTA

I en kronikk i den irske avisa Sunday Independent gjør Barnier det klart at EU ikke vil inngå noen skilsmisseavtale med Storbritannia før spørsmålet om irskegrensa er løst.

Det kan i verste fall bety at britene ryker ut av EU uten å ha noen avtale på plass.

«Vi vil ikke undertegne noen avtale med Storbritannia uten at vi, sammen med den irske regjeringen, er fornøyd med løsningen vi har funnet for Irland», skriver Barnier i kronikken.