Norge utviser russisk diplomat etter giftangrep: – Jeg er svært bekymret, sier Søreide

– Norge utviser én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo som reaksjon på giftangrepet i Storbritannia sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Norge utviser én diplomat ved den russiske ambassaden som reaksjon på giftangrepet i Storbritannia - som det 19. landet i rekken.

Antallet utvisninger er nå kommet opp i 110.

– Diplomaten har én uke på å forlate landet, skriver Søreide i en epost til VG.

- Bruken av nervegass i Salisbury er svært alvorlig. Dette er det første gang kjemivåpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

- Jeg er svært bekymret for at terskelen for bruk av masseødeleggelsesvåpen ser ut til å senkes. Det er avgjørende at vi opprettholder den felles internasjonale holdningen mot bruk av slike våpen, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Tidligere i dag ble det kjent at USA, Canada og 14 av EUs medlemsland utviser over 100 russiske diplomater.

Storbritannias statsminister Theresa May sier 130 mennesker kan ha blitt utsatt for nervegift i Salisbury, ifølge Sky News.

Personene som USA utviser antas å være spioner, ifølge amerikanske medier, og skal være involverte i «aggressiv informasjonsinnhenting». Amerikanske myndigheter antar det befinner seg over 100 spioner i landet, og mener tiltaket vil begrense russisk etterretningskapasitet i USA.

Søreide legger til:

Full tillit til britene

– Fra norsk side har vi full tillit til den britiske etterforskningen og legger den britiske regjeringens vurderinger til grunn. Denne peker tydelig mot russiske myndigheter. Russland har heller ikke bidratt til å opplyse saken eller svare på britiske spørsmål.

Storbritannia kaller USAs og EUs utvisning av russiske diplomater «den største utvisningen av russiske etterretningsagenter noensinne».

– Russland kan ikke bryte internasjonale regler ustraffet, sier utenriksminister Boris Johnson mandag.

Johnson er takknemlig for den støtten Storbritannias allierte har vist i etterkant av nervegiftangrepet i Salisbury den 4. mars.

Fakta om masseutvisning av russiske diplomater  

Disse landene svarte mandag på Salisbury-angrepet med å utvise russiske diplomater:

* USA: 60 – inkludert 12 fra Russlands FN-delegasjon i New York

* Ukraina: 13

* Frankrike: 4

* Polen: 4

* Tyskland: 4

* Canada: 4

* Litauen: 3

* Tsjekkia: 3

* Italia: 2

* Nederland: 2

* Danmark: 2

* Albania: 2

* Kroatia: 1

* Romania: 1

* Latvia: 1

* Estland: 1.

* Finland: 1

* Sverige: 1

Kilde: Ritzau, Reuters

Søreide sier:

– På grunnlag av en bred vurdering - der også reaksjoner fra allierte og partnere har inngått - har vi i dag besluttet å anmode én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo om å forlate landet. Dette er blitt formidlet til Russlands ambassadør i Oslo. Med denne beslutningen viser Norge solidaritet med Storbritannia og står på linje med allierte og partere i en felles reaksjon på Russlands rolle i denne hendelsen, sier utenriksministeren.

– Vi har, i likhet med europeiske partnere og allierte, uttrykt solidaritet med og støtten til Storbritannia i denne saken. Jeg har også formidlet dette direkte i samtaler med utenriksminister Boris Johnson.

Vil påvirke Norges forhold til Russland

Direktør i velferdsforskningsintituttet NOVA og Russland-ekspert, Iver B. Neumann, sier til VG at det er flere måter å vise misnøye overfor en stat på, og at utvisning er blant den sterkere sanksjonene.

Han sier også at dette vil påvirke forholdet mellom Norge og Russland negativt:

– Det er hele vitsen. Man vil markere at dette liker man ikke. Det er opp til russerne hvordan de vil svare. Problemet med det Russland har gjort, ved å drepe mennesker på fremmed jord, er at det setter i gang en reaksjonskjede, sier Neumann.

– Berg-sak upåvirket

Utenriksministeren avviser at utvisningen vil få konsekvenser for saken til nordmannen Frode Berg, som har vært fengslet i Moskva siden han ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti mistenkt for spionasje 5. desember i fjor.

– Det er ingen grunn til å tro at denne utvisningen vil ha noen påvirkning for Bergs sak. Dette er en samstemt internasjonal respons, og har ikke noe å gjøre med det bilaterale forholdet mellom Norge og Russland, sier Søreide til NRK.

Russlands ambassade i Oslo har så langt ikke kommentert utvisningen, ifølge NTB.

Men det russiske utenriksdepartementet mener «sterke krefter» i USA og Storbritannia står bak giftangrepet i Salisbury, melder det russiske nyhetsbyrået RIA.