Hitler-klokken får fortsatt kime

Med hakekors og ordene «Alt for fedrelandet – Adolf Hitler» har den uvanlige kirkeklokka vekket debatt. Nå får den kime videre. Les mer Lukk

En kirkeklokke med hakekors og Hitler-hyllest får fortsatt kime. Menighetsrådet i den lille tyske byen Herxheim mener den slår mot urett og urettferdighet.

Med 10 mot 3 stemmer har menighetsrådet i Herxheim bestemt at den såkalte «Hitler-klokka» skal få kime videre.

På kirkeklokka er det både et hakekors og ordene «Alles fuer's Vaterland - Adolf Hitler» (Alt for fedrelandet – Adolf Hitler).

Den omstridte bronsjeklokka ble lagd i 1934, like etter den nazistiske maktovertagelsen i Tyskland. At den fortsatt er i bruk, 73 år etter Hitlers død og nazistenes kapitulasjon, har stadig vekket forargelse.

Den henger i den protestantiske Jakobskirche i landsbyen Herxheim i delstaten Rheinland-Pfalz, hvor det bor bare 700 personer.

Siden september i fjor har den ikke vært i bruk. Det vil nå endre seg.

Betydelig motstand

Både det jødiske sentralrådet i Tyskland, den sosialdemokratiske delstatspresidenten Malu Dreyer, og områdets kirkeledelse var for å ta ned klokka. Menigheten har også fått et budsjett på 150.000 Euro (1,4 millioner norske kroner) til å ordne med et skifte.

Men menighetsrådet lar den altså blir hengende og mener at dens klokkeslag nå skal bidra til «forsoning og være et minnesmerke mot vold og urettferdighet», skriver Frankfurter allgemeine zeitung.

Et akustisk minnesmerke

Birgit Müller er fagansvarlig for det uvanlige klokke-problemet for den lokale kirken. Hun anbefalte i forkant at den fikk henge, og sa også at det var nødvendig å verne om ubekvemme minnesmerker.

Hun har argumentert for at kirkeklokken i 84 år har vært et akustisk minnesmerke, og at inskripsjonen fortsatt må være en påminnelse om ikke å glemme.

Menighetsrådet vedtok mandag kveld st det skal oppføres en minneplakett på kirken, og at man vil avholde årlige seminarer om nazismens forbrytelser og kampen mot vold og urettferdighet.

Også de andre klokkene i denne kirka har inskripsjoner, men de er hentet fra en av sangene til Martin Luther.