DN: Stortinget tok hensyn til frimurerlosjen og handelsstanden og innfridde millionkrav

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er selv frimurer og har oppnådd gradsnavnet «Høyt lysende Salomos betrodde broder». Les mer Lukk

Frimurerlosjen og handelsstanden fikk gehør for en ny tunnelløsning som alene økte prisen på Stortingets byggeprosjekt med flere hundre millioner, ifølge DN.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er selv frimurer og har oppnådd gradsnavnet «Høyt lysende Salomos betrodde broder». Til Dagens Næringsliv (DN) sier Thommessen at han ikke har vært et aktivt medlem av Frimurerlosjen på flere år. Han forsikrer at han ikke har latt seg påvirke.

– Jeg har ikke vært i kontakt med dem når det gjelder byggeprosjektet, sier Thommessen.

Uriktig sum

Frimurerlosjen, som har tilhold i et av Stortingets nabobygg, har ifølge DN hatt flere møter med Stortinget. Losjen er også med i handelsstandsforeningen Foreningen Festningskvartalene, som fikk gjennomslag for et forslag om å flytte innkjøringen til Stortingets nybygg ved å bygge en 260 meter lang tunnel fra Rådhusgata. Denne nye tunnelen økte prisen på Stortingets byggeprosjekt med minst 300 millioner kroner, ifølge DN.

I en epost til NTB skriver stortingspresident Olemic Thommesen at «ingen av de mulige alternativene som var inne da presidentskapet vedtok å utrede innkjørsel fra Rådhusgata som et alternativ i 2013, ligger i nærheten av eiendommene til Frimurerlosjen.»

– Når Stortinget skulle ha nytt post- og varemottak, måtte man også sørge for en innkjørsel eller nedkjøring som vil medføre kostnader. De ulike alternativene for dette hadde ulike kostnadsrammer, sier Thommessen.

– Vel kjent

Thommessen sier til avisen at han ikke var kjent med at Frimurerlosjen er medlem av Foreningen Festningskvartalene.

Han ønsker ikke å svare på om han har vurdert egen habilitet i saken eller om han har informert Stortingets administrasjon, tidligere og nåværende presidentskap om sin rolle i Frimurerlosjen og om at Frimurerlosjen har interesser i byggesaken.

– Mitt medlemskap i Frimurerlosjen er vel kjent for offentligheten, blant annet ble jeg intervjuet om dette i 2013. Mitt svar var da at jeg ikke hadde vært der på flere år, og det gjelder altså fremdeles, sier Thommesen i en uttalelse søndag kveld.

Stortingspresidenten svarer at det uansett ikke var noe tema å legge en ny nedkjørsel til Stortingets post- og varemottak i nærheten av Frimurernes eiendom.

– Bymiljøetaten i Oslo kommune hadde vedtatt bussholdeplass på begge sider av gata i kvartalet som Frimurerlosjen ligger, og da var det uansett ikke plass til noen nedkjørsel, sier Thommesen.