Millionær presidentkandidat for russiske kommunister

Pavel Grudinin blir de russiske kommunistenes kandidat i presidentvalget i landet 18. mars. Les mer Lukk

Steinrike Pavel Grudinin skal representere Russlands kommunistparti i presidentvalget 18. mars. Men noen reell utfordrer for president Putin blir han neppe.

I tillegg til at Grudinin har tjent seg rik og blitt millionær på klassisk kapitalistvis, avviser han oppsiktsvekkende nok flere av kommunismens tradisjonelt grunnleggende prinsipper, som å forby privat eierskap av landområder.

57 år gamle Grudinin blir den første nye presidentkandidaten fra de russiske kommunistene på 14 år, og partiet har en ambisjon om å fornye seg og tekkes nye velgergrupper i presidentvalget.

Blant analytikere er det bred enighet om at ingenting kan true en klar valgseier for president Vladimir Putin, og mange peker på at Kremls største bekymring er at valgdeltakelsen skal bli lav.

Putin-lojale

Grudinin har sagt lite om sitt politiske program, men har lovet kamp mot korrupsjon – ikke bare i ord, men også i handling.

– Vi har for mange byråkrater, og ingen er ansvarlige, sa han nylig på statlig fjernsyn.

Han er også forsiktig med å erkjenne at han utfordrer presidenten.

– Jeg vil ikke si at jeg stiller mot Putin. Jeg står for en ulik vei videre for landets utvikling.

Selv om kommunistene i prinsippet er i opposisjon til Putin, har partiet gjennom en årrekke i praksis støttet hans kurs.

Grudinins forgjenger, Gennadij Ziuganov, og kommunistene er de siste 20 årene gradvis blitt «innlemmet» i Putins politiske system. Det innebærer at partiet i all hovedsak støtter hovedlinjene i politikken, som annekteringen av Krim, og gjør motstand bare i mindre saker.

Lenin statsfarm

Landbruksutdannede Pavel Grudinin driver det som fortsatt er kjent som Lenins statsfarm, et gigantisk kollektivbruk utenfor Moskva sør for byen.

Mens de fleste kollektivbrukene utenfor hovedstaden ble solgt ut for flere år siden til eiendomsutviklere, ble Lenins statsfarm omdannet til en vellykket, privat bedrift som dyrker grønnsaker og driver med buskap.

Men Grudinin erkjenner at landbruk bare sørger for en del av inntekten. Farmen tjener det meste av sine penger på eiendomsavtaler og kjøp og salg av landområder til kjøpesentre.

Presidentkandidaten sier han er stolt av virksomheten og fremholder at han investerer penger tilbake i utdanning, boliger og andre goder for lokalsamfunnet.

– Vi bruker disse pengene etter sosialistiske prinsipper: Vi bruker dem på befolkningen, sier han.

Vil ha boikott

Diskusjonen blant opposisjonelle i Russland handler nå blant annet om man bør boikotte presidentvalget, siden utfallet ifølge mange er gitt på forhånd.

Opposisjonslederen og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj er blant dem som krever boikott. Han er nå formelt nektet å stille i valget, etter å ha drevet en grasrotkampanje for å samle støtte for sitt kandidatur i nesten ett år.

Navalnyj sto sist helg i spissen for demonstrasjoner i en rekke russiske byer med krav om valgboikott. I Moskva møtte drøyt 4.000 mennesker opp, og mange stemte i under tilropene «Ned med tsaren» og holdt opp plakater med påskriften «velgerstreik».

Aktuelt:

Derfor vil Putin regulere kryptovaluta

Putins nye drømmepark er en av verdens dyreste