Burger King trekker tilbake «burgernøytralitet»

Your browser doesn't support HTML5 video.

Slik forklarer Burger King nettnøytralitet
USAs avgjørelse om å fjerne vedtak om internettnøytralitet følges av Burger King på en av deres restauranter.

Burger King har laget en video der de fjernet «burgernøytralitet» i en av restaurantene sine. De fleste burgerne ble levert ut til kundene som normalt, men en av burgerne – Whopper – ble raskere levert jo mer kundene betalte.

Les også:Rødglødende internett skremmer Putin

En «sakte Whopper» kostet $4.99, en «rask Whopper» 12.99. De som hadde det skikkelig travelt kunne få en ferdiglaget Whopper med én gang – for $25.99.

Videoen viser kunder som blir stadig mer frustrerte, og de fleste var enige. Det var «dumt» og «latterlig». En kunde følte seg utnyttet.

– Jeg vil bare ha en j.. burger, bror!, ropte en av dem.

«Burger King -kjeden mener at internett burde være som en Whopper - den samme for alle», melder burgergiganten i videoen, med klar henvisning til at Trump-administrasjonen reverserte reglene om nettnøytralitet i USA.

Kamp om nøytralitet

Reglene hindret at internettilbydere kunne strupe visse typer data og tilby bedre tilgang til dem som betalte mer.

– Uten nettnøytralitet ville internettilbyderne kunne blokkere eller strupe enkelte applikasjoner som vi ønsker å bruke, som for eksempel videostrømming eller IP-telefoni, forklarer Frode Sørensen, seniorrådgiver i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Det var Ajit Pai – utnevnt av president Donald Trump til å lede det amerikanske teletilsynet – (Federal Communications Commission, eller FCC), som signerte slutten på nettnøytralitet som Obama-administrasjonen stilte seg bak.

Les også:Amerikanske myndigheter opphever krav om nettnøytralitet

I Norge har det lenge vært politisk enighet om nettnøytralitet og prinsippet ble lovfestet i 7. mars i fjor.

FCC-sjefen Ajit Pai går hardt ut mot nettnøytralitet. Les mer Lukk

Kan få følger for nordmenn

Sørensen påpeker at i utgangspunktet vil en fjerning av nettnøytraliteten i USA ikke få så store konsekvenser for nordmenn eller andre europeere, siden våre rettigheter til et åpent internett er sikret i lovverket.

Les også:Popcorn Time må blokkeres ifølge kjennelse

– Men siden kommunikasjon på internett forutsetter åpenhet i begge ender, vil man kunne støte på problemer dersom man kommuniserer med brukere som er blokkert i andre enden. En fjerning av nettnøytraliteten kan også få konsekvenser for nyetablering av innholds- og applikasjonstilbydere. Det gjenstår imidlertid å se hvordan utviklingen av nettnøytralitet i USA går i tiden fremover, samt hvilke konkrete utslag dette vil gi, sier Sørensen.

Fortsetter kampen

Trump -administrasjonen sier i en uttalelse at de «støtter FCCs forsøk på å rulle inn tyngende reguleringer fra monopol-tiden». Lederen av FCC, Ajit Pai, mener at nettnøytralitet ødela incentivet for teleselskapene til bygge ut internettkabler med høye hastigheter.

Imidlertid er ikke kampen enda over, siden flere politikere kjemper for å få en diskusjon og votering om saken i Kongressen. De får også sjefen for en av de største teleselskapene i USA med seg, AT&T, med seg.

AT&T-sjefen Randall Stephenson vil ha en «Bill of Rights» for internett (Lov om rettigheter, journ.anm).

En likvidering av nettnøytraliteten førte til protester i USA, som her I Baltimore. Les mer Lukk