– F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump sår tvil om F-35
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er oppgitt over milliardsluket til kampflyet som har 1000 feil og ikke kan brukes halvparten av tida.

–Dette kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering. Hvis flyene noen gang kommer i stand, vil de koste så mye i drift at det vil dramatisk svekke resten av Forsvaret. Og hvis de ikke kommer i drift, som mye tyder på, er det enda verre.

Det sier Rødts leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes, etter nyheten i ABC Nyheter om de gjenstridige feilene i jagerflyet F-35, som Norge har kjøpt og bestilt flere av.

RØDT LYS: Bjørnar Moxnes og Rødt ønsker å avbestille F-35. De siste nyhetene har ikke svekket hans lyst til det. Les mer Lukk

Kampflyet F-35 som Norge kjøper fra USA, er tilgjengelig for operasjoner kun 50 prosent av tida og har 1000 uløste feil ifølge en fersk rapport til Pentagon og Kongressen i USA.

Les: Ny sjokkmelding om masse feil med kampflyet F35

Et kvart norsk statsbudsjett

– Er du i tvil om at flyet i det hele tatt kommer i drift?

– Når de er tilgjengelig for operasjoner halvparten av tida, er det ikke veldig betryggende. Blir disse flyene stående på bakken halvparten av tida, er det en gedigen fiasko, svarer Bjørnar Moxnes.

Han påpeker at det er snakk om 260 milliarder kroner for innkjøp og bruk. Det utgjør en fjerdedel av alle pengene staten bruker på alle formål i et helt år.

Se også:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her lander F-35 på norsk jord

– Har Norge bruk for angrepsfly?

– Ifølge den høytstående generalen Michael Hostage i det amerikanske luftforsvaret er F-35 ikke konstruert for å forsvare egne luftrom. Det er konstruert som et angrepsfly, sier Moxnes.

– Jeg skjønner at USA har bruk for det. Men at Norge skal legge alle eggene i én kurv, og at denne kurven heter F-35, er uforståelig, mener Rødt-lederen.

Han mener at kostnadene med kampflyene vil gå hardt utover hæren.

– Investeringene i F-35 blir som et blylodd, sier Bjørnar Moxnes.