Aftenposten: Giske-advokater advarte Støre

Torsdag konkluderte Jonas Gahr Støre i Giske-saken. Les mer Lukk

Giskes advokater skal ha advart Jonas Gahr Støre om å konkludere i varslersakene før Trond Giske hadde fått mulighet til å svare for seg, skriver Aftenposten.

Torsdag konkludert Arbeiderpartiet med at Trond Giske har brutt partiets etiske regelverk.

«Arbeiderpartiet har i dag, 25. januar 2018, ferdigstilt behandlingen av disse varslene, og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering,» het det i pressemeldingen fra Arbeiderpartiet.

Les saken:– Giske har brutt vår etiske regelverk

– Giske er i sjokk

– Giske er i sjokk, han er sjokkskadet over at Arbeiderpartiet feller en dom uten at han har fått kommet til orde, sa Giske advokat Christopher Hansteen på NRK Dagsnytt 18 torsdag.

Advokatene mener Giske aldri fikk komme med sin versjon.

Giske skal ifølge advokatene ha vært for syk til å legge frem sin historie.

– Vi er rystet over at Arbeiderpartiet har valgt å behandle saken uten å gi Giske tilsvarsrett. Det er brudd på grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, sier advokat Christopher Hansteen til NTB.

Giske-støttespillere reagerer kraftig

Advarte Støre

Ifølge Aftenposten skal Giske advokater onsdag ha sendt et brev til Jonas Gahr Støre hvor de advarte Ap-lederen mot å konkludere.

I brevet fra Trond Giskes advokater, Frode Sulland og Christopher Hansteen, står det ifølge Aftenposten:

«Vi finner det uansett svært uheldig at Ap legger opp til å konkludere hver enkelt sak på torsdag, uten at Trond Giske har fått mulighet til å redegjøre for sin versjon i hver av sakene.

Vi har tidligere meddelt at Trond Giske mener å kunne tilbakevise sentrale opplysninger i flere av varslene og at han er innstilt på å tilby fysiske bevis og vitnebevis som kan underbygge dette.

Vi har også tidligere meddelt at han har synspunkter på omstendigheter og bevis som bør undersøkes nærmere»

Tidslinje over Giske-saken  

* Dagens Næringsliv skrev 7. desember at Anniken Huitfeldt, som leder Aps kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Overfor NTB har Huitfeldt presisert at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

* Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

* Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

* Fredag 15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giskehadde opptrådt upassende.

* I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

* 21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter».

* Samme kveld ble det kalt inn til et hastemøte i Aps sentralstyre der Støre orienterte om saken.

* Fredag 22. desember kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giskeer svekket og at nestlederen har lite å gå på. Samme dag uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

* Samme kveld skrev Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun var blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

* Senere samme kveld skrev Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skrev han.

* Lille julaften varslet Støre at han innkaller sentralstyre til møte om Giske-saken. Samtidig varslet han et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Sentralstyremøtet finner sted tirsdag 2. januar klokken 13.

* 1. januar: Støre sier at Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid. «I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Giske og jeg enig om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», heter det i en pressemelding fra Støre.

* Samme dag svarer Giske ved å legge ut en melding på Facebook der han skriver at han har meddelt Støre at slik situasjonen er, er det umulig å utøve oppgavene som nestleder i Ap på en god måte. Giske skriver at det er kommet grunnløse og falske varsler, lekket til mediene av anonyme kilder. «Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skriver han.

* 2. januar: Møte i Arbeiderpartiets sentralstyre om varslene mot nestleder Trond Giske.

* 7. januar: Giske skriver på Facebook at han trekker seg som nestleder på varig basis og samtidig stiller sin plass som leder for Arbeiderpartiets finansfraksjon på Stortinget til disposisjon.