UDI-direktøren: – Dagens asylsystem forutsetter menneskesmugling!

ASYLDISKUSJONEN: Direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) anbefaler å ta hensyn til de politiske realitetene når man skal diskutere en bedre asylordning enn dagens. Les mer Lukk

UDI-direktør Frode Forfang mener dagens asylsystem har veldig store svakheter. En av dem er at det forutsetter livsfarlig menneskesmugling.

– Det er en bred enighet om at dagens system har veldig store svakheter. Så er det mange ulike ideer til hvordan vi skal bringe dette framover, innledet UDI-direktør da forskningsstiftelsen FaFo fredag reiste spørsmålet om det europeiske asylsystemet har gått ut på dato.

– Én svakhet ved dagens system, er at vi har for ensidig juridisk tilnærming basert på at man har noen rettigheter i det øyeblikket man setter foten på europeisk jord, sa Forfang og fortsatte:

– For å utløse den rettigheten er det ikke bare slik at at vi stimulerer til, vi forutsetter menneskesmugling!

Poenget hans er at Flyktningekonvensjonen praktiseres slik i Europa at det ikke er noen lovlig måte å komme til kontinentet på for å fremme en asylsøknad.

Les også: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

Den ukontrollerte tilstrømningen

Forfang påpekte at alle land gjør alt de kan for å hindre asylankomster. Hele systemet baserer seg på at man må ta seg ulovlig inn i Europa.

Han anbefaler at man i stedet får en kontrollert tilstrømning av flyktninger via bestemte kvoter.

– Får man større grad av kontroll på yttergrensene og opplever at det blir mer kontroll på antallet som kommer til Europa, øker viljen til å diskutere størrelsen på kvoter, mener han.

Systemet med kvoter, en form for regulert uttak av flyktninger hvor statene har en reell forhåndskontroll med hvor mange og hvem som kommer, er ifølge UDI-direktøren den ideelle måten å gjøre det på.

– Det er den ukontrollerte tilstrømningen som er problemet. Den etterlater et inntrykk av nasjonalstater som ikke har kontroll og at byrdene blir ekstremt skjevfordelt.

Til det siste viser Forfang til at to tredjedeler av asylsøkerne som kom til Europa de to siste årene, havnet i to land, Tyskland og Sverige.

Analytikeren Susan Fratzke fra Migration Policy Institute trakk fram at et land som Portugal var veldig positive til å ta imot asylsøkere.

– Men de fleste av dem som fikk asyl der, har flyttet til Tyskland, kunne hun fortelle.

Les også: Støre: – Internasjonale flyktningekonvensjoner må endres

NOAS: La oss forbedre dagens ordning

– Jeg vil definitivt ikke skrote flyktningekonvensjonen. Men vi må finne andre løsninger som pakker inn dette på en bedre måte, presiserte Frode Forfang.

– En svakhet ved mange innspill er at man ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til grunnleggende politiske realiteter. Da greier man ikke å bringe spørsmålene fram til løsning, konkluderte Forfang.

André Møkkelgjerd, juridisk seniorrådgiver ved Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, markerte seg mot å skrote dagens asylrett.

– I New York i 2016 ble landene enige om at dagens rammeverk skal fortsette. Det må sikres bedre rettigheter for flyktninger, blant annet rett til arbeid. Jeg tror det er mulig å gjøre forbedringer innenfor dagens system, sa han.

Les også:

SV vil beholde asylretten - går mot UDI-direktør og forsker

Listhaug glad for asylstøtte fra Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet erkjenner: – Forstår at vi ikke var til å kjenne igjen

Se hele debatten om det europeiske asylstyemet har gått ut på dato, hos FaFo.