MDG-topp åpner for å velge side før neste stortingsvalg

Arild Hermstad kan overta som den ene av talspersonene for Miljøpartiet De Grønne etter Rasmus Hansson. Han utelukker ikke at MDG velger side i forkant av stortingsvalget i 2021. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Arild Hermstad, som kan overta som MDG-talsperson etter Rasmus Hansson, mener det kan være lurt av MDG å velge side før neste stortingsvalgkamp.

Hermstad understreker at miljøsaken vil være overordnet, men sier at partiet kan være tjent med å ta et situasjonsbetinget valg tidlig i stortingsvalgkampen om tre år.

– Det er noe gammeldags å insistere på at man enten må være borgerlig eller sosialist. Miljøsaken er overordnet alt annet, og derfor er det riktig av oss å sette den saken først, sier Hermstad til NTB.

Samtidig legger han til:

– Før stortingsvalget i 2021 utelukker jeg likevel ikke at vi vil velge side. Det vil i så fall være ut fra en situasjon der vi ser at vi får mest uttelling den ene eller andre veien. Jeg utelukker ikke at det kan være lurt.

Viser til Oslo

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla peker i et intervju med Klassekampen på samarbeidet mellom Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt i hovedstaden. Valla mener det var et feilgrep av Ap-leder Jonas Gahr Støre å lukke døra for MDG og Rødt i valgkampen i 2017.

– Vi har all grunn til å være stolt av samarbeidet og det vi får til i Oslo. Det var helt nødvendig for å få til et skifte fra det gamle regimet, sier Hermstad, som er en av tre menn som kjemper om å overta som nasjonal talsmann for MDG etter Hansson og i kompaniskap med stortingsrepresentant Une Aina Bastholm.

Bygge sterkt lag

Etter stortingsvalget i fjor høst tok Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til orde for at Ap «må sette seg i førersetet» og bygge et sterkt rødgrønt lag i god tid før neste stortingsvalg. Han snakket varmt om Rødt, som er budsjettpartner og har en samarbeidsavtale med byrådet.

Også lederen i Oslo Ap, Frode Jacobsen, mener at det må bygges bredt.

– Det vi får til i Oslo, viser at det er muligheter til å få gjennom god politikk for Ap. Men det er noen problemstillinger vi slipper unna lokalt og som gjør det lettere med MDG og Rødt, men hvor det helt klart er noen utfordringer på nasjonalt nivå, sier han til NTB.

Han ser ikke for seg Rødt i regjering, men lukker ellers ingen dører:

– Vi må sørge for å få flertall med partier som ønsker en annen retning for landet. Jeg ser det som usannsynlig at Ap sitter i regjering med Rødt, men vi har mye felles som det går an å bygge videre på, sier Jacobsen.

Våger og vinner

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier at deres dør står åpen, og at Valla har rett når hun trekker fram Oslo som et eksempel til etterfølgelse.

– Vi har en venstreside som våger og som vinner. I Oslo har Rødt inngått et forpliktende samarbeid som et flertall av befolkningen setter pris på. Og jo mer Frp skriker, desto mer er jeg sikker på at vi har rett, sier han.

Moxnes sier at Rødt ikke har noe prinsipielt imot å gå i regjering med Ap, men legger til at «vi har et edruelig syn på det».

– Vi må bli veldig mye større før vi kan regjere med Ap uten at vi må sluke kameler både medhårs og mothårs morgen, middag og kveld, sier Rødt-lederen.

Peker på saker

SVs fungerende parlamentariske leder Kari Elisabeth Kaski sier at politikken er viktigere enn samarbeidskonstellasjoner.

– Vi må snakke om konsekvensene av borgerlig politikk med økende forskjeller og klimautfordringer. Så skal SV fortsatt være garantist for en politisk kursendring. Det innebærer at vi når som helst er klar til å danne et flertall for å felle dagens regjering, sier hun til NTB.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er på sin side ikke begeistret for å ta Rødt og MDG med på en utvidet utfordrer til den borgerlige regjeringen. Blant annet er avstanden for stor til MDG i avgiftspolitikk, ulvesaken og spørsmål om vern eller bruk av naturen.

– Når det kommer til lokalvalget høsten 2019, frister det ikke å samarbeide med MDG i Oslo. De går altfor langt i å gjøre det helt umulig å ha bil i hovedstaden, mener Vedum.