Øverstkommanderende for US Marines i Norge

– Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig som kommer

General Robert Neller skal ha brukt utrykket «big ass-fight» om det han betegner som en forstående storkonflikt, og at amerikanske soldater i Norge til enhver tid måtte være forberedt på krig. Les mer Lukk

Ber amerikanske soldater i Norge være forberedt på krig.

Det var under et møte med US Marines rotasjonsstyrke i Trøndelag tidligere denne uken at den firestjerners generalen Robert Neller orienterte sine soldater om USAs nye sikkerhetspolitiske fokus.

Ifølge Business Insider sa Neller at han forventer at USA kommer til å skifte fokus fra Midtøsten til Russland og Stillehavsområdene, i tillegg til Nord-Korea, Iran og Kina.

Den høytstående generalen, som er kommandør for US Marine Corps i Norge, skal ha advart soldatene, som er utstasjonert i Norge, om at det er en reell fare for krig i fremtiden.

Robert Neller skal ha brukt uttrykket «big ass-fight» om det han betegner som en forstående storkonflikt, og at amerikanske soldater i Norge til enhver tid må være forberedt på krig.

– Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig som kommer. Dere står i en kamp her, en informasjonskrig, ​​en politisk kamp, ​ved at dere er til stede her, sa Neller ifølge Military.com.

Første gang siden 2. verdenskrig

I januar landet 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) på Værnes. I mai ble det kjent at US Marines vurderer Værnes som hovedbase for de 650 soldatene de har stasjonert rundt om i Europa.

Det er første gang siden 2. verdenskrig at en amerikansk styrke av denne størrelsen blir utplassert i Norge.

Den såkalte baseerklæringen har vært en del av norsk utenrikspolitikk siden Atlanterhavspakten ble undertegnet i 1949. Den slår fast at regjeringen ikke vil tillate baser for fremmede styrker på norsk jord i fredstid.

De amerikanske soldatene trener blant annet på krigføring under vinterlige forhold for å kunne bistå sine allierte i en krisesituasjon. USA har også lagret tungt militært utstyr i Trøndelag.

Les også:US Marines vurderer Værnes som hovedbase i Europa

US. Marines får en omvisning på Hærens CV90 kampvogn, under øvelsen Joint Viking 17 i Finnmark. Les mer Lukk

Russland er kritisk

I sitt foredrag til sine soldater i Norge viste general Robert Neller til at USA i lengre tid har forflyttet sine styrker i Europa, parallelt med utplasseringen av en rotasjonsstyrke i Trøndelag, noe som har provosert Russland. I tillegg har det skapt debatt om den norske basepolitikken.

– Jeg tror sannsynligvis at fokuset vil endre seg fra Midtøsten til Stillehavet og Russland, sa den amerikanske kommandanten, skriver Business Insider.

Under Værnes-besøket deltok også major Ronald Green:

– Husk hvorfor dere er her. De overvåker dere på samme måte som vi følger med dem. Vi har 300 soldater her nå, men over natten kan vi ha 3.000, sa Green.

Russiske myndigheter har flere ganger kritisert Norge for utplasseringen.

– Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre NATO-land, har Russlands presseattaché i Norge, Maxim Gurov, tidligere uttalt.

– Brudd på norsk basepolitikk

Den norske regjeringen har nå forlenget rotasjonsordningen som gir amerikanske marinesoldater adgang til å øve og trene på Værnes ut 2018, noe blant annet SV mener innebærer et brudd på norsk forsvarsstrategi.

– Dette er et brudd på norsk basepolitikk. Regjeringen kan ikke lenger gjemme seg bak at det er en «rotasjonsbasert ordning», eller «midlertidig trening». Nå har vi en amerikansk base på norsk jord, i strid med det som har vært norsk praksis siden 1949, har Lars Haltbrekken, stortingskandidat for SV i Sør-Trøndelag, tidligere uttalt.

Statsminister Erna Solberg (H) har avvist SVs anklager.

– Dette er ikke brudd på basepolitikken. Vi har alltid ment at vi kan ha øvelser, trening og tilstedeværelse i Norge. Det er permanente baser vi ikke skal ha, påpeker Solberg.

Søreide: En del av avskrekkingspolitikken

Også Sp og Rødt har uttrykt bekymring.

I september 2015 var Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til stede da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth. Les mer Lukk

– Vi synes det er alvorlig og dramatisk, og det fører til at Norge underlegger seg USA i enda større grad, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Klassekampen i oktober.

– En kan jo lure på om de amerikanske soldatene skal erstatte norske soldater, uttalte Sps forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete.

Ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er nærværet av US Marines en del av avskrekkingspolitikken mot Russland.

– De skal først og fremst trene, men det er jo klart at de med sin tilstedeværelse er et synlig bevis på at sikkerhetsgarantien i NATO er reell. Slik aktivitet i fredstid bidrar til å gjøre alliert forsterkning troverdig, mener forsvarsministeren.