Trump sprer videoer som angivelig viser voldelige muslimer

USAs president Donald Trump. Foto: AP/NTB scanpix Les mer Lukk

President Donald Trump har retvitret tre videoer som angivelig viser muslimer som utøver vold og knuser en statue av jomfru Maria. Mange reagerer sterkt.

Videoene ble først lagt ut på Twitter av Jayda Fransen , nestleder i det britiske ytre-høyre-partiet Britain First.

Ett opptak viser angivelig en muslimsk gutt som banker opp en nederlandsk gutt på krykker. Et annet viser angivelig islamister som dytter en tenåring fra et tak og slår ham i hjel – uten at det går fram hvor hendelsen finner sted.

Den tredje videoen viser en mann med skjegg som knuser en statue. Teksten til videoen er «Muslim ødelegger statue av jomfru Maria!»

Fordømmer

Den amerikanske organisasjonen Rådet for amerikansk-islamske forbindelser fordømmer Trump.

– Trump oppfordrer helt åpenbart sine tilhengere til å hate islam og muslimer, sier rådets direktør Nihad Awad i en uttalelse. Han legger til at Trumps retvitring grenser til å oppfordre til vold mot amerikanske muslimer.

Ifølge Awad har rådet han leder registrert nesten 3.300 tilfeller av antimuslimske handlinger så langt i år. «Men vi har ikke hørt et pip fra deg. Litt av en president», skriver Awad på Twitter.

Ber May trekke invitasjon

Også i Storbritannia reagerer mange. Flere britiske opposisjonspolitikere krever at statsminister Theresa May og hennes regjering trekker tilbake invitasjonen som Trump har fått til å komme på statsbesøk til Storbritannia.

" Donald Trump, du er ikke velkommen til mitt land og min by», skriver Labour-politikeren David Lammy på Twitter.

Trump har takket ja til invitasjonen, men dato for besøket er ennå ikke fastsatt.

Kontroversiell

Britain First har tidligere fått oppmerksomhet for kontroversielle påstander om at Storbritannia «islamiseres», ifølge BBC. Fransen gleder seg over at de tre videoene er blitt videreformidlet av Trump, som har over 43 millioner følgere på Twitter.

– Gud velsigne deg, Trump! Gud velsigne Amerika, skriver Fransen på sin Twitter-konto.

I Norge har olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) tidligere fått kritikk for å ha delt en video fra Britain Frist på Facebook. Denne videoen viste en mann som slo barn, angivelig i «islams navn». Søviknes beklaget senere at han ikke hadde sjekket hvem som først hadde lagt ut videoen.

Overfor VG har nestleder Jayda Fransen beskrevet Britain First slik:

– Som parti har vi som mål å forby islam i Storbritannia. Vi vil forby moskeer, vi vil ikke ha sharia, ingen burkaer, ingen koraner, ingenting av det der.