Støre er utålmodig med Solberg: – Hun har satt politikken på vent

Jonas Gahr Støre (Ap) mener Solberg bruker uvanlig lang tid. Les mer Lukk

Skal Norge ha en regjering med to eller tre partier? Hvor blir det av regjeringenes politiske plattform? Etter 80 dager krever partitoppene i opposisjonen svar.

Fredag er det 80 dager siden valgdagen som sikret et videre liv for Høyre/Frp-regjeringen, godt hjulpet av Venstre og KrF som på forhånd hadde lovet ikke å røre statsminister Erna Solberg (H).

Ennå er det ikke klart om Venstre, som er i samarbeidssamtaler med Høyre og Frp, går inn i regjeringen. Det er følgelig heller ikke lagt fram en regjeringserklæring – altså en plan for hva regjeringen har tenkt til å foreta seg de neste fire årene.

Nå kommer det kraftige reaksjoner fra Stortinget på at Solberg ikke har avklart hvem hun skal styre sammen med, og hvilken politisk plattform de skal styre etter.

Kommentar:Hvis ikke Ap klarer å vokse med en regjering i spagaten, er det ikke håp for partiet (Arne Strand)

– Politikk er satt på vent

Marit Arnstad omtaler Solberg- regjeringen som «et slags administrasjonsministerium». Les mer Lukk

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, omtaler Solberg-regjeringen som «et slags administrasjonsministerium»:

– Vi vet ingenting om hva som er regjeringens politiske planer for perioden vi er inne i. Stortinget lever da i en dag til dag-situasjon der vi må sjekke hva som kan være vedtatt i statsråd, eller hva de har varslet om at kan komme i nær fremtid. Stortinget har ingen oversikt over den politiske planen til denne regjeringen, sier Arnstad til Dagsavisen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er like klar i sin kritikk:

– Dette er ikke en normal situasjon. Jeg opplever at vi har hatt en høst som har satt politikk på vent, noe som er uvanlig etter et valg, sier Ap-lederen til Dagsavisen.

Solberg med Støre-stikk

Solberg har flere ganger gitt uttrykk for at det ikke haster med avklaring verken om regjeringsspørsmålet eller regjeringsplattform. Regjeringskilder bekreftet overfor Dagbladet lørdag at det «blir trolig en avklaring før jul om det er realistisk å gå videre med regjeringsforhandlinger med Venstre etter nyttår».

Statsminister Erna Solberg (H) blir utfordret av opposisjonen. De etterlyser Solbergs politiske prosjekt, og en avklaring om hvilke partier som blir sittende i regjering. Les mer Lukk

Statsministeren svarer på spørsmål fra Dagsavisen via e-post. Hun understreker at landet har en regjering, og at det viktigste prosjektet er å skape et bærekraftig velferdssamfunn.

– Det betyr å skape flere jobber og få flere av de utenfor arbeidsmarkedet inn i arbeid, skriver Solberg, og fortsetter med å vise til reformer regjeringen igangsatte forrige periode, før hun stikker til Støre:

– Vi har flere reformer vi jobber videre med. Arbeiderpartiets valgløfte var reversering og ikke modernisering.

Ap-lederen sier på sin side:

– Dette er en politisk ganske bortkastet høst, egentlig. Bortsett fra at Stortinget har vist en annen handlekraft og vitalitet ved å finne alternative flertall. Det svekker regjeringen ytterligere, sier Støre, og viser til at stortingsflertallet har lagt om regjeringens politikk eksempelvis i spørsmål om pappapermisjon og asyl.

Støre får svar på tiltale fra Solberg:

Audun Lysbakken (SV) mener Solbergs prosjekt er svakt. Les mer Lukk

– Det Støre kaller bortkastet er tidenes budsjett til samferdsel, flere lærere til tidlig innsats, kortere helsekøer og mer til forsvar og politi. Dette er samme melodi fra Støre, som i hele valgkampen. Jeg tror bare vi skal merke oss at Støre sier det samme uansett hva vi gjør. Fremfor å bare kritisere andre bør kanskje Støre jobbe med sitt eget politiske prosjekt.

Les også:Forsvarsforlik lover helikopterstøtte til Hæren i nord

– Et problem for Erna

SV-leder Audun Lysbakken slår an en litt annen tone, men er like fullt kritisk til regjeringsprosjektet på borgerlig side.

– Først og fremst er dette et problem for Erna Solberg. Det viser at det fortsatt er sånn at det borgerlige prosjektet vakler, at det er svakt, og at det politiske fellesskapet i mange saker rett og slett ikke er der.

– Jeg er ikke så opprørt over at de bruker lang tid. Vi har jo en regjering, og vi har kanskje et flertall som støtter den regjeringa. Men realiteten er at uansett utfall av forhandlingene med Venstre, er dette en mindretallsregjering som lever farlig i Stortinget, sier Lysbakken.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener tvert imot det borgerlige samarbeidet står sterkt.

Å få Venstre og Venstre-leder Trine Skei Grande inn i regjering vil være en utmerket julegave, mener statsminister Erna Solberg (H). Les mer Lukk

– Landet har en regjering og de fire borgerlige partiene har på rekordkort tid blitt enige om høstens aller viktigste sak, nemlig statsbudsjettet for neste år. Kritikken fra Ap og Sp tyder på at de er skuffet over at samarbeidet mellom partiene på borgerlig side er sterkere enn det de rødgrønne gir inntrykk av og sterkere enn mange tror, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere.

Professor: – Uvanlig lang tid

Professor Knut Heidar mener også forhandlingene varer unormalt lenge.

Heidar som er professor ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo mener dette er en unormal situasjon i norsk sammenheng.

– Det er ganske uvanlig at det tar så lang tid, og spesielt at det drøyer til etter budsjettet er landet, sier Heidar som er medforfatter på boka Stortingets historie 1964–2014. Han påpeker samtidig at dette ikke er uvanlig i europeisk sammenheng.

– I Belgia har det tidligere drøyde et halvår, og i Nederland over år, sier Heidar til Dagsavisen.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)