MDG vil riste av seg usosialt stempel

MDGs Une Aina Bastholm (t.h.) går ut i fødselspermisjon og overlater plassen i stortingssalen til vara Per Espen Stoknes. Mandag presenterte de partiets alternative politikk. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Les mer Lukk

MDG vil heise kamp mot barnefattigdom, hente klimaflyktninger til Norge og støtte leasing av elbiler. Samtidig varsler partiet økte avgifter på elbilene.

MDG la mandag fram sitt alternative statsbudsjett. Ettersom talsperson og stortingsrepresentant Une Aina Bastholm samme dag startet sin fødselspermisjon, var det vikaren Per Espen Stoknes som presenterte tall og tiltak.

– Meningsmotstanderne klarte å parkere oss ved å si at vi er fanatisk opptatt av klima og miljø til fortrengsel for solidaritet. Det er feil, det har vært feil og det kommer til å være feil, sier Stoknes til NTB.

Psykologen og økonomen tar nå permisjon fra jobben ved BI, der han foreleser i grønn økonomi.

– Han kommer til å bli Stortinget sin egen klimapsykolog, reklamerte Bastholm.

Les også:MDG-politikere anklager Venstre for valgkampløgner om Frp-samarbeid

Mindre kjøtt og færre sydenferier

Kritikerne viser ofte til grønne avgifter på blant annet bensinbiler, sammen med avgiftsfritak for elbiler, og hevder det er usosialt. Ikke alle har råd til å kjøpe elbil, påpekes det.

Derfor la Stoknes fram regnestykker som skulle vise at en vanlig familie vil komme bedre ut av det økonomisk med en grønn politikk. Men de må legge om stilen: Bare reise på sydenferie annethvert år, spise mindre kjøtt og mer grønt og bruke mindre strøm. Alt i alt skal en slik familie kunne spare 10.000 kroner sammenlignet med i dag. En familie som er ekstra glad i kjøtt og kjører bensinbil taper 2.500 kroner. Begge familiene vil nyte godt av at MDG vil senke skattene for vanlige inntekter, noe de kompenserer for ved å øke skatten for de rikeste.

– MDG har aldri hatt en usosial politikk, sier Stoknes.

Les også:MDG-Une: Derfor gikk det ikke som vi ønsket

Varsler elbilavgifter

For å gi også dem med lav inntekt glede av elbilfordelene, vil partiet innføre en støtteordning for å lease elbil. Men å ta fra de rike ved å innføre en «Tesla-avgift», som regjeringen opprinnelig ønsket, avviser MDG. I hvert fall inntil mesteparten av bilparken er byttet ut.

– Etter hvert vil vi øke avgiftene på elbilene. De vil alltid være lavere enn bensinbilavgiftene, men du kan ikke tro at du kan bruke veien og parkere gratis i all evighet. Det har MDG aldri sagt, sier Stoknes.

En rekke tiltak mot barnefattigdom er også lagt inn i budsjettet, inkludert gratis barnehage og økt barnetrygd for lavinntektsfamilier.

Les også:MDG-Une anklager DNB for å «legitimere storstilt ran av verdens demokratier»

Fra atollene til Norge?

Stoknes sier imidlertid at grønn politikk handler om rettferdighet og solidaritet også med mennesker utenfor landegrensene.

Partiet foreslår å ta imot 5.000 kvoteflyktninger neste år. I tillegg vil MDG at Norge skal bane vei for å gi såkalte klimaflyktninger et nytt sted å bo. Dette er folk fra øystater i Stillehavet som mister hjemmene sine med havstigningen, forklarer Stoknes.

– Vi mener Norge kan ta imot 250 klimaflyktninger og komme i gang med et internasjonalt arbeid for dem som ikke kan bo der de har bodd på grunn av havnivåstigning.

«Bistandsprosenten» skal dessuten plusses på med en klimaprosent som skal hjelpe fattige land å håndtere klimaendringene.

Ifølge partiet selv legger MDG opp til å bruke 6,2 milliarder færre oljekroner enn regjeringen med sitt alternative budsjett for 2018.

Høygravide Bastholm tar permisjon bare noen måneder etter at hun overtok Rasmus Hanssons plass på Stortinget. Hun er først tilbake på Stortinget neste høst.