Statsviter tror på sentrum-venstre koalisjon på Island

Venstrebevegelsen–de grønne og partileder Katrin Jakobsdottir har flest alternativer til å danne regjeringskoalisjon på Island, sier en statsviter. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Det islandske Fremskrittspartiet og andre sentrumspartier sitter med nøkkelen når en ny regjeringskoalisjon skal forhandles fram på Island, mener statsviter.

I alt åtte partier kommer inn i Alltinget, ifølge resultatene som ble offentliggjort søndag. Dagen før deltok islendingene i det andre valget på bare ett år som følge av at enda en statsminister gikk av grunnet en skandale.

Det konservative partiet til sittende statsminister Bjarni Benediktsson er største parti når alle stemmene er telt opp. Partiet får en oppslutning på 25,2 prosent, en nedgang på 3,8 prosentpoeng sammenlignet med i fjorårets valg. Det sikrer partiet 16 av Alltingets til sammen 63 plasser.

Venstrebevegelsen – de grønne får elleve mandater og er nest største parti.

Dermed ser det ut til at Katrín Jakobsdóttir, som leder Venstrebevegelsen – de grønne, får anledning til å danne regjering, ifølge Reuters.

Trenger sentrum

Hun ønsker i utgangspunktet å danne regjering med Den sosialdemokratiske alliansen og Piratpartiet, men trenger hun også støtte fra et fjerde parti.

– En mulighet kan være at de går sammen med Den sosialdemokratiske alliansen, Fremskrittspartiet og muligens Piratpartiet. Men de vil også være avhengige av andre partier, sier førsteamanuensis Stefanía Óskarsdóttir ved institutt for statsvitenskap ved Islands Universitet til NTB.

Hun trekker fram både Folkepartiet og Reformpartiet som mulige samarbeidspartnere.

Óskarsdóttir sier at på Island er det ofte sentrumspartiene som har sittet med nøkkelen når koalisjoner skal dannes, noe hun mener definitivt også er tilfellet nå.

– Fremskrittspartiet ser ut til å sitte med nøkkelen til en hver koalisjon, sier førsteamanuensen. Fremskrittspartiet, som har mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge, sikret åtte plasser på Alltinget.

Et samarbeid på tvers av fløyene, mellom Jakobsdóttirs parti, Fremskrittspartiet og Selvstendighetspartiet, anses som en mindre sannsynlig koalisjon.

Les også:Knapp seier til venstresiden på Island

(Saken fortsetter under)

Islendinger på vei til et stemmelokale i Reykjavik. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringsoppdrag

President Gudni Johannesson hadde søndag ettermiddag ennå ikke gitt noen av partiene i oppgave å danne ny regjering. Regjeringsforhandlingene er ventet å bli svært vanskelige, og det er en risiko for at det kan ta måneder før en ny regjering er på plass.

Ved forrige valg tok det ni uker før regjeringskabalen var klar. Óskarsdóttir tror det vil ta kortere tid denne gangen.

– Kanskje vi vet mer om en uke, muligens enda tidligere, sier hun.

I en meningsmåling utført i september, for avisen Morgunbladid, svarte halvparten av Islands befolkning at de ønsket at Jakobsdottir skulle bli den nye statsministeren.

Før valget var mange spente på hvordan det ville gå for Piratpartiet. Mange mente regjeringsskandalene i landet hadde banet vei for at det unge protestpartiet skulle gjøre det bra, men partiet mister fire plasser i Alltinget.

Andre valget på ett år

Det er bare ett år siden det forrige valget på Island. Nyvalget ble da skrevet ut som følge av avsløringer om at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson og kona hadde et selskap som var registrert i et såkalt skatteparadis.

Denne gangen er det statsminister Benediktsson som har oppløst regjeringen og skrevet ut nyvalg som følge av at Lys framtid trakk seg fra regjeringen. Partiet anklaget den konservative statsministeren for å ha forsøkt å dekke over at hans far har forsøkt å hjelpe en overgrepsdømt mann med å få fikset på rullebladet.

Les også: Barzani går av som president for irakisk Kurdistan