Katalan-leder risikerer 30 års fengsel
Minst 300.000 marsjerer for et samlet Spania
Your browser doesn't support HTML5 video.
Hvor mange som møtte opp, er uklart. Arrangøren Societat Civil Catalana hevder at det kom opp mot 1,1 millioner mennesker, men politiets anslag var på rundt 300.000.
Hovedparolen lød: «Vi er alle Catalonia». Arrangørene hadde bedt folk ta med seg det katalanske, det spanske og det europeiske flagget, men det var likevel det spanske nasjonalflagget som dominerte i gatebildet.
Målet med marsjen var ifølge arrangørene å «ta tilbake den institusjonelle normaliteten» og mane til forsoning.
– Det blir ingen demonstrasjon for eller mot artikkel 155, sier Alex Ramos, nestleder i organisasjonen Societat Civil Catalana (SCC), til avisen El País.
– Gatene er til for alle. Ikke bare for separatistene.
Les mer: – Puigdemont er og vil fortsatt være Catalonias president
– Den tause majoriteten til gatene
Flere toppolitikere deltok. Blant dem representanter fra tre opposisjonspartier i Catalonia, inkludert partiet til statsminister Mariano Rajoys. Gruppeleder Inés Arrimadas i sentrumspartiet Ciudadanos kommenterte i forkant av marsjen:
(artikkelen fortsetter under bildet)
– I dag tar den tause majoriteten nok en gang til gatene, og vi vil ta tilbake vårt fredelige levesett, sa hun til spansk TVE, med henvisning til en lignende demonstrasjon i Barcelona i begynnelsen av oktober.
For også for tre uker siden var det kjempedemonstrasjoner i den katalanske hovedstaden. 350.000 - både unionister og separatister - samlet seg på og rundt Plaça de Catalunya.
Demonstrasjonene gikk stort sett fredelig for seg, selv om lokalt politi enkelte steder skjøt skremmeskudd mot vel ivrige unionister på blant annet La Rambla da ABC Nyheter var der.
5.000 ekstra politifolk
HER BOR POLITIET: Det nasjonalae politiet og sivilgarden er innlosjert i cruiseskip på havna i Barcelona - klare til å rykke ut hvis det bryter ut opptøyer. Les mer Lukk
Flere tusen politifolk fra Madrid er innlosjert i svære skip på havna i Barcelona, klare til å rykke ut dersom spenningen utarter til vold. Regjeringen i Madrid stasjonerte 5.000 politi midlertidig i Barcelona og nabobyen Tarragona da katalanerne avholdt sin folkeavstemning om selvstendighet i september.
Ifølge arrangørene avviser dagens demonstrantene det de mener er «et angrep på demokratiet som er uten sidestykke i spansk historie». Mange ropte også slagord om «Fengsel for Puigdemont», rettet mot den nylig avsatte regionspresidenten Carles Puigdemont. Neste uke skal en domstol ta stilling til om han skal siktes for «opprør».
Måling: Separatister vil tape
SPLITTET: Mens mange katalanere har hengt det lokale flagget på balkonger og i vinduer - som her på Plaça Reial - ifører unionistene seg flagg, både store og små. Les mer Lukk
De katalanske partiene som vil at Catalonia skal løsrive seg fra Spania, ligger ifølge en meningsmåling an til å tape valget 21. desember.
Meningsmålingen er utført av Sigma Dos for den konservative spanske avisen El Mundo.
Den gir de tre partiene som ønsker løsrivelse – ERC, PDeCAT og CUP – en oppslutning på 42,5 prosent. Det innebærer 61 plasser i regionforsamlingen, men det trengs 68 av de i alt 136 plassene for å få rent flertall.
I dag kontrollerer de tre partiene 72 plasser etter at separatistene vant valget i 2015.