Risikerer 30 års fengsel - Belgia tilbyr katalan-lederen politisk asyl

RISIKERER 30 ÅRS FENGSEL: Den katalanske separatistlederen Carles Puigdemont (på plakaten) var inntil lørdag Catalonias regionpresident. «Ut med diktatoren» er budskapet fra demonstranter for et forent Spania i dag. Les mer Lukk

Belgia kan komme til å tilby asyl til Catalonias separatistleder Carles Puigdemont, ifølge den belgiske innvandringsministeren.

Puigdemont ble avsatt av den spanske regjeringen i helgen som følge av at han og hans regionale regjering har gått inn for en løsrivelse fra Spania og holdt en folkeavstemning om dette.

I øyeblikket demonstrerer tilhengerne av et forent Spania i Barcelonas gate. ABC Nyheter sender direkte her

Tiltalt for «opprør»

Spansk påtalemyndighet ønsker å ha ham stilt for retten tiltalt for «opprør», som kan gi opptil 30 års fengsel, men noe mindre hvis det ikke er brukt vold.

Belgias innvandringsminister Theo Francken, som kommer fra det flamske separatistpartiet N-VA, sier han er usikker på om Puigdemont vil få en rettferdig rettssak i Spania, og han mener at det ikke er urealistisk å tenke seg at Puigdemont vil få innvilget asyl i Belgia hvis han søker om det.

– Når vi ser på Madrids undertrykkelse og fengselsstraffen som foreslås, kan man stille spørsmål ved om han fortsatt har en mulighet for å få en ærlig rettsbehandling, sier Francken til den flamske rikskringkastingen VTM.

Foreløpig har det ikke kommet noen signaler fra den avsatte katalanske lederen om at han ønsker å forlate Catalonia.