Spanias regjering ber Puigdemont stille i regionvalget

Den nylig avsatte katalanske regionspresidenten Carles Puigdemont oppfordres til å stille i regionvalget i desember. Foto: Presidency Press Service, Pool Photo via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den nylig avsatte katalanske regionspresidenten Carles Puigdemont skal være velkommen til å stille opp i regionvalget i desember. 

Regjeringstalsmann Inigo Mendez de Vigo sier i et intervju med nyhetsbyrået Reuters at dersom Puigdemont ønsker å fortsette i politikken, «noe han har rett til, så synes jeg han skal forberede seg for neste valg».

Statsminister Mariano Rajoys regjering opphevet fredag Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionalforsamlingen. Samtidig utlyste han nyvalg i regionen 21. desember.

Puigdemont oppfordret i en tale tidligere lørdag til «demokratisk motstand» til Madrids kontroll over regionen.

– Jeg er ganske sikker på at dersom Puigdemont stiller i dette valget, så kan han utøve denne demokratiske motstanden, fortsetter Mendez de Vigo.

Puigdemonts regjering ble formelt avsatt lørdag formiddag. Mendez de Vigo sier at dersom Puigdemont nekter å forlate vervet, kommer regjeringen i Madrid til å reagere «intelligent og med sunn fornuft».

Les også:

Spanias regjeringsparti ut mot avsatt katalansk leder

Madrid sparker Catalonias politisjef

«Uavhengig» Catalonia våkner opp under Madrids kontroll