Islendingene velger nytt Allting etter enda en skandale

Katrin Jakobsdottir fra Venstrebevegelsen – de grønne er blant dem som kan bli ny statsminister på Island etter lørdagens valg. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Islandske velgere skal lørdag velge ny nasjonalforsamling for andre gang på ett år etter at trepartiregjeringen raknet som følge av nok en skandale.

Minst sju partier er ventet å få representanter inn i Alltinget, som har i alt 63 plasser. Det kan skape utfordringer når det skal forhandles om et regjeringssamarbeid.

Blant aktuelle regjeringskoalisjoner er en trepartiregjering mellom Piratpartiet, Venstrebevegelsen – de grønne og Den sosialdemokratiske alliansen.

Det fragmenterte politiske landskapet på Island har vedvart siden flere banker kollapset i forbindelse med finanskrisen i 2008. Flere nye partier ble stiftet i kjølvannet av krisen ettersom de tradisjonelle regjeringspartiene fikk mye av skylden for den vågale finanspolitikken.

Selvstendighetspartiet ligger ifølge meningsmålinger fortsatt an til å bli Islands største med en firedel av stemmene.

Les også:Regjeringskrise på Island etter skandale

Skandalebank fikk sensurert islandsk presse før helgens valg

Fikset rullebladet for pedofilidømt

Det er bare ett år siden det forrige valget på Island. Nyvalget ble da skrevet ut som følge av avsløringer om at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson og kona hadde et selskap som var registrert i et såkalt skatteparadis.

Denne gangen er det statsminister Bjarne Benediktsson fra Selvstendighetspartiet som har oppløst regjeringen og skrevet ut nyvalg. Det skjedde etter at ett av de andre regjeringspartiene, Lys framtid, trakk seg fra regjeringen. Partiet anklaget den konservative statsministeren for å ha forsøkt å dekke over at hans far har forsøkt å hjelpe en overgrepsdømt mann med å få fikset på rullebladet.

Island har om lag 248.000 registrerte velgere. Valglokalene stenger klokka 22 lokal tid lørdag kveld, det vil si midnatt norsk tid. Resultatet er ventet søndag.

Aktuelt: Andre valg på ett år kan føre Piratpartiet til makten på Island