«Uavhengig» Catalonia våkner opp under Madrids kontroll

Embed: demo madrid
Det er dagen derpå i Catalonia. Den spanske regionen våknet opp uten selvstyre og under Madrids kontroll et halvt døgn etter at regionen erklærte seg uavhengig.

Statsminister Mariano Rajoy og hans regjering gikk fredag til det drastiske skrittet å avsette de regionale katalanske lederne, oppløse regionforsamlingen og lyse ut nyvalg 21. desember.

NÅ:Madrid sparker Catalonias politisjef

Målet er å få satt en stopper for de katalanske separatistenes ønske om å løsrive seg fra Spania og innføre det Rajoy kaller «normalitet».

Den offisielle maktovertakelsen skjedde lørdag klokka 9.00 idet regjeringen i Madrid publiserte en kunngjøring om at de regionale lederne var avsatt. Det betyr at Rajoy overtar makten til regionens president Carles Puigdemont.

VIDEO: Folkevalgte i Catalonia erklærer uavhengighet (saken fortsetter under videoen)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Folkevalgte i Catalonia erklærer uavhengighet fra Spania Les mer Lukk

I Madrid er det lørdag ventet store demonstrasjoner i protest mot den katalanske uavhengighetserklæringen.

Les mer: Spanias statsminister sparker Catalonias ledelse og skriver ut nyvalg

Den ble vedtatt med 70 av i alt 135 representanter i regionforsamlingen. Ti stemte imot, to stemte blankt, mens resten boikottet avstemningen.

Også internt i Catalonia er uavhengighetserklæringen sterkt omstridt.

I Catalonia har den største separatistbevegelsen ANC oppfordret offentlig ansatte til ikke å lyde ordre fra Madrid og utøve passiv motstand mot maktovertakelsen.

Krisen i Catalonia  

* Catalonia er en region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.

* Catalonia regnes som en av Spanias rikeste områder, og regionen har sitt eget språk – katalansk – i tillegg til spansk. Den har også en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.

* Regionen har i likhet med andre spanske regioner hatt stor grad av selvstyre, men mange katalanere har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.

* I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men oppslutningen var lav, og bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.

* Folkeavstemningen ble erklært som grunnlovsstridig av spansk høyesterett og den spanske regjeringen.

* Regjeringen i Madrid vedtok deretter å iverksette prosessen med å frata Catalonia selvstyret midlertidig etter at katalanske ledere lot være å innfri kravet fra Madrid om å skrinlegge uavhengighetsplanene.

* Fredag vedtok den katalanske regionforsamlingen en erklæring om uavhengighet fra Spania. 70 av i alt 135 representanter stemte for. Opposisjonen boikottet avstemningen.

* statsminister Mariano Rajoy opphevet samme kveld Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionalforsamlingen. Samtidig utlyste han nyvalg i regionen 21. desember.

* Også Catalonias politisjef, Josep Lluis Trapero, er avsatt.

* I neste uke skal en domstol ta stilling til om Catalonias nå avsatte leder, Carles Puigdemont, skal siktes for «opprør».