Trump med med kraftig angrep på orkanrammet Puerto Rico-ordfører

Your browser doesn't support HTML5 video.

San Juan-ordføreren på gråten: - Folk dør her. Dere dreper oss! Les mer Lukk

USAs president Donald Trump beskylder ordføreren i orkanherjede San Juan for dårlig lederskap, og sier folk på øya «vil ha alt gjort for seg».

Også pressen og Demokratene får gjennomgå i en Twitter-tirade fra presidenten, som er i New Jersey og spiller golf.

Orkanen Maria slo inn over den amerikanske øya med stor kraft den 20. september. Den er den kraftigste som har rammet Puerto Rico siden 1932, og slo ut strømforsyningen for samtlige av øyas 3,5 millioner innbyggere og forårsaket enorme ødeleggelser.

Trumps regjering har fått skarp kritikk for treg nødhjelp til øya, og Carmen Yulin Cruz, ordfører i hovedstaden San Juan, luftet sin frustrasjon fredag etter en rekke svært positive uttalelser om hjelpeinnsatsen fra medlemmer av Trumps regjering.

– Folk dør her, og jeg kan ikke begripe at den mest storslåtte nasjonen i verden ikke kan utarbeide logistikk for en liten øy, sa hun, og føyde til:

– Hvis vi ikke får mat og drikke ut til folk, blir dette nesten som et folkemord.

Se video av talen øverst i saken

«Hun må være ekkel mot Trump»

RASENDE: Donald Trump.

I en Twitter-tirade lørdag tar «verdens mektigste mann» kraftig til motmæle, og hudfletter nærmest Carmen Yulin Cruz:

– Ordføreren i San Juan, som var veldig smigrende for noen dager siden, har nå blitt fortalt av Demokratene at hun må være ekkel mot Trump, skriver han.

– Dårlige lederevner hos ordføreren i San Juan og andre på Puerto Rico, som ikke klarer å få arbeiderne sine til å hjelpe. De vil ha alt gjort for seg når dette burde være en innsats fra fellesskapet. 10.000 føderale arbeidere på øya gjør en fantastisk jobb, tvitrer den amerikanske presidenten.

Les også:Måling: Utbredt misnøye mot president Donald Trump

Massachusets-senator Elisabeth Warren er blant dem som har rettet skarp kritikk mot USAs sene respons overfor innbyggerne på de amerikanske øyene Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyene.

– Disse amerikanerne trenger oss, skrev hun fredag, og viste til et brev flere politikere har sendt til presidenten personlig.

I nok en Twitter-meldinger lørdag ettermiddag norsk tid langet Trump så ut mot pressen, som han hevder jobber overtid for å demotivere hjelpestyrkene han og USA har sendt til Puerto Rico.

– En skam! tordner han.

Samtidig kunngjorde Trump at han og førstedame Melania vil besøke Puerto Rico tirsdag, og at de også håper å svinge innom Jomfruøyene.

Det tas ikke nådig opp. Svært mange ber ham etter dagens Twitter-tirade mot både ortdføreren og befolkningen holde seg hjemme.

Soldater og fartøy

Store deler av San Juan er fortsatt uten strøm, vannforsyning og mobilnett over en uke etter at orkanen rammet. I rapporter fra flere byer rundt omkring på øya fortelles det at verken føderal eller lokal hjelp er kommet fram, og desperate innbyggerne forteller at journalistene er de første utenfra som kommer.

– Det har ikke kommet hjelp fra verken FEMA, føderale myndigheter eller noen andre, sier Elisa Gonzalez (49). FEMA er den føderale amerikanske kriseetaten.

Situasjonen bedrer seg imidlertid langsomt, telenettet er nå oppe for rundt 30 prosent av øya, og flere supermarkeder holder åpent, i alle fall i noen timer om dagen. 10.000 soldater fra det amerikanske forsvaret er satt inn i hjelpearbeidet, og flere marinefartøy er sendt til øya.

Han har tidligere fått kritikk for å ikke ha nevnt katastrofen på Puerto Rico i flere dager, men heller viet mye tid til å kritisere NFL-spillernes protester mot politivold. Da han først omtalte ødeleggelsene i sine daglige Twitter-meldinger, nevnte han i samtidig at Puerto Rico skylder milliarder til «Wall Street og bankene», og at dette «dessverre må tas hånd om».

Ikke representert i Kongressen

Mange kritikere mener Trump har vært langt mindre støttende overfor befolkningen på Puerto Rico enn innbyggerne i Florida, Louisiana og Texas, som også nylig har vært rammet av orkaner. Her har han omtalt innbyggerne som sterke og tøffe, og sa på et tidspunkt at Texas kunne takle hva som helst.

Innbyggerne på Puerto Rico er amerikanske statsborgere, men den regnes ikke som egen delstat og de er dermed ikke representert i Kongressen. Den store majoriteten er spansktalende.

Lørdag kveld synes det som om Trump forsøker å helle olje på vannet. Han har nettopp skrytt av guvernørene på både Jomfruøyene og Puerto Rico, som ifølge ham sier at FEMA gjør en fantastisk jobb.

Aktuelt:USA kritiseres for treg nødhjelp til orkanherjede Puerto Rico

Trump lover amerikanerne historiske skattelettelser

Trump ut mot katalansk folkeavstemning