AfD om Macrons EU-visjon: – Et angrep på demokratiske rettsstater

FERSK GRUPPE: AfD fikk 12,6 prosent av stemmene. Her samles deres 93 representanter til ett av sine første gruppemøter i Forbundsdagen. Les mer Lukk

Emmanuel Macrons ønske om et tett sammenvevd Europa med stor grad av overnasjonal styring møter kraftige protester fra den ferske AfD-gruppa i den tyske Forbundsdagen.

– Den franske president Emmanuel Macrons visjoner for Europa er et angrep på den demokratiske rettsstat, på statlig suverenitet og sosial økonomi.

Slik lyder ett av de første politiske signaler fra den råferske partigruppa til Tysklands nå tredje største parti, Alternativ for Tyskland (AfD), i nasjonalforsamlingen Forbundsdagen.

Temaet er ikke rasisme og nazisme som de anklages for å fremme, men altså nasjonal suverenitet og det de ser som demokrati kontra et stadig mer overnasjonalt EU.

– AfDs gruppe fordømmer Macrons planer om en «verdensregjering», heter det.

AfD er ett av få partier tyske velgere kunne stemme på hvis de var imot ideer om stadig mer og dypere integrasjon i EU, som Macron lanserte i en stor tale på Sorbonne-universitet tirsdag.

Macron går inn for felles budsjett og finansminister for landene i eurosonen, felles skatt på finanstransaksjoner og en felles intervensjonsstyrke.

Økt integrering var også ett av alternativene da EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i mars lanserte fem alternativer for EUs utvikling.

Les: Macron bombarderer EU med reformforslag

«Urealistisk og utopisk»

Det var ikke tilfeldig at Macron holdt sin tale to dage etter søndagens valg i Tyskland, skriver den danske avisa Information torsdag.

Ifølge avisa ønsket ikke Macron å gjøre europeisk integrasjon til tema i det tyske valget, da det kunne drive enda flere EU-skeptiske velgere til AfD, eller det som nå tegner til å bli Merkels koalisjonspartner i regjeringen, fridemokratene FDP.

AFD-TOPPER: Alexander Gauland og Alice Weidel ble tirsdag valgt til ledere av AfDs parlamentariske gruppe, med 80 av 93 stemmer. Les mer Lukk

– Til tonene av Beethovens EU-hymne marsjerer Emmanuel Macron ind i et føderalistisk drømmeland. Over hele Europa lyder det avvisninger av den EU-visjonen Macron leverte tirsdag i sin store - og umåtelig lange - EU-tale. Urealistisk og utopisk, lyder det fra nord, sør, øst og vest, heter det fra lederskribenten i en annen dansk avis, Politiken.

Men med AfD, og delvis FDP, i Tyskland, blir det vanskeligere for de store partiene der å kjøre på med mer føderalt EU slik Macron ønsker.

– President Macron vil ha en sentralisert union som setter Tysklands finansielle og statlige suverenitet til side, hevder AfD-gruppa i sin uttalelse.

Les også: Matlary: – Et demokrati på EU-nivå er umulig

– Suverenitet kappes bit for bit

De såkalte høyrepopulistene, noen anklager dem også for å være nazister, i AfD påberoper seg å være i samklang med den tyske grunnloven i sitt krav om å beholde nasjonal styring med og ansvar for en «solid finans- og økonomisk politikk.»

Spesielt er de imot tanken om at ett land - les: Tyskland - skal påta seg å betale gjeld for et annet.

De påpeker at den tyske forfatningsdomstolen i 2009 ga klarsignal til overføring av kompetanse og penger til EU-nivået som følge av den såkalte Lisboatraktaten, uten noen folkeavstemning.

Og ifølge AfD-politikerne har tysk suverenitet deretter blitt kappet bit for bit siden 2010.

Nå varsler AfD kamp mot avgivelse av suverenitet med «alle parlamentarisk-demokratiske» midler.

Les også: – Norges tilknytning til EU er demokratisk selvskading