Parhestene i sentrum kan skille lag

Venstre-leder Trine Skei Grande blir partiets nye utdanningspolitiske talskvinne. Onsdag venter nye samtaler med regjeringen, men tirsdag var det Girl Tech Fest 2017 for alle penga! F.v.: Heidi Austlid, Mailen Greve, Marit Andreassen, Isabelle Ringnes og Trine Skei Grande, og elevene Mina Jacobsen Sjue og Thalia Bjørnsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Skulle onsdagens møte med regjeringspartiene bli det siste for KrFs del, er det lite trolig at Venstre-leder Trine Skei Grande følger alliansepartneren ut døra.

– Jeg avventer hva KrF gjør, men jeg tror at de som stemte Venstre forventer å få noe tilbake for stemmen sin, utover hvem som blir statsminister. Det er mange saker på vår dagsorden som vi synes det er viktig å kjempe for, sier Grande til NTB.

Tidlig onsdag ettermiddag skal Kristelig Folkeparti og Venstre etter planen møte regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet til nye samtaler på Stortinget om regjeringsalternativer og viktige politiske saker.

Mulig siste møte

KrF-leder Knut Arild Hareide har antydet at samtalene kan bli de siste for hans del, iallfall i denne omgang.

– Det kan det bli, men vi skal ikke konkludere før møtet. Vi har sagt at hvis vi ikke lykkes med regjeringssamtaler, så går vi i opposisjon og forhandler fra sak til sak, sa Hareide i NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

KrF og Venstre er begge opptatt av å bevare et godt forhold seg imellom. De siste fire årene har en slik strategi gjort det krevende for regjeringen å spille det ene partiet ut mot det andre. Men nå er styrkeforholdet på Stortinget endret. Regjeringen er avhengig av begge partienes mandater, ikke bare det ene, for å ha flertall.

Skulle KrF gå ut av samtalene og Venstre bli værende, er spørsmålet om det nære forholdet kan ivaretas like godt som før, selv om ledelsen i begge partier er innstilt på dette.

Aktuelt: Åpent hvor Grande står om Hareide går

Viktige saker

Grande er slett ikke sikker på om onsdagens samtaler – det brukes verken ord som forhandlinger eller sonderinger foreløpig – blir de siste for KrFs del.

– Det gjenstår å se om KrF virkelig går ut, sier Grande. Med seg til møtet med statsministeren og finansministeren har hun også denne gang en liste med saker som hun krever gjennomslag for.

– Vi skal ta opp de viktigste sakene framover. Det handler om klima- og miljøpolitikk, om skolepolitikk og tiltak for det nye næringslivet, sier hun.

Aktuelt: MDG-Une: Derfor gikk det ikke som vi ønsket

Jentefest

Venstre-lederen har selv ønsker om å sitte i utdanningskomiteen i neste periode. Deler av tirsdagen tilbrakte hun på jentefest på Deichmanske bibliotek i Oslo, der fjerde- og femteklassejenter fikk kurs i koding og programmering.

– Vi vil ha koding inn allerede i førsteklasse. Dette er en av nøklene til å lage det nye næringslivet i Norge. Uten at jentene er med på dette, får vi enda et aspekt inn i det allerede kjønnsdelte norske arbeidsmarkedet, sier Grande.

Etter en periode i utenriks- og forsvarskomiteen skal hun nå altså tilbake i utdanningskomiteen, der hun har to perioder bak seg fra før.

– Dette er et av de aller viktigste saksfeltene for Venstre. Når Iselin Nybø nå er ute av Stortinget, så må jeg inn og gjøre den jobben, sier hun.

Historisk: Kong Olav avgjorde hvem som ble statsminister

Aktuelt:

Jensen: Urealistisk med blågrønn regjering

Ap-veteran: Giske har posisjonert seg til å bli statsminister