Svenska Dagbladet: USA advarer Sverige mot å slutte seg til atomvåpenforbud

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs forsvarsminister har sendt et brev der han advarer om konsekvenser hvis Sverige slutter seg til FNs atomvåpenforbud, ifølge Svenska Dagbladet.

I det hemmeligstemplede brevet til Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist advarer USAs forsvarsminister Jim Mattis om at svensk-amerikansk samarbeid vanskeliggjøres om regjeringen undertegner konvensjonen, skriver Svenska Dagbladet.

Avtalen som ble fremforhandlet i juli, omfatter forbud mot bruk, produksjon, testing, lagring og finansiering av atomvåpen. Sverige var ett av 122 land som stemte for det endelige forslaget. Konvensjonen åpnes for undertegning i New York 20. september.

Brevet ble mottatt av det svenske forsvarsdepartementet sent tirsdag. Ifølge opplysninger avisen har fått heter det i brevet at en svensk tilslutning til avtalen vil påvirke forsvarssamarbeidet med USA i fredstid og mulighetene til militær støtte fra USA til Sverige i en krisesituasjon.

Verken atomvåpenstatene eller brorparten av NATOs medlemsland deltok under forhandlingene. Norge var blant landene som stemte mot å forhandle fram en avtale i desember.

Les også:

– Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

– En eskalering fra Kim Jong-un

FNs sikkerhetsråd fordømmer på nytt Nord-Korea

– Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill