Svensk minister avlyser besøk med Listhaug

Listhaug er på besøk i Stockholm tirsdag. Les mer Lukk

Den svenske sosialdemokratiske migrasjonsministeren Heléne Fritzon vil ikke være en del av Listhaugs valgkamp. 

Listhaug fikk beskjeden på flyet til Stockholm, men den norske delegasjonen skal ikke ha fått en begrunnelse fra Sveriges regjering.

– Vi må bare forholde oss til at det er slik. Hvorfor de har avlyst må dere nesten spørre de svenske myndighetene om, sa Listhaug til ABC Nyheter.

– Tror du det er politisk motivert?

– Det må du spørre svenske myndigheter om, svarte Listhaug.

Møtet mellom de to ministrene har vært planlagt i lang tid, og det er et stort sikkerhetsoppbud som venter Listhaug.

Svensk minister: – Nonsens

Nå skriver Fritzon i en epost til VG at hun ikke vil være en del av Listhaug sin valgkamp.

Hun bekrefter at avlysningen er politisk.

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-soner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Fritzon.

Studere «svenske tilstander»

Etter planen skulle de to ministrene besøkt bydelen Rinkeby, som Listhaug tidligere har uttalt at er et bevis «på hva en naiv og snillistisk innvandringspolitikk kan føre til».

Det har vært uenighet med svenske myndigheter om presseopplegget i forbindelse med besøket, men det er usikkert om avlysningen har sammenheng med dette, skriver NTB.

Resten av programmet for Listhaugs Sverige-besøk kommer trolig til å gå som planlagt. Hun er i nabolandet for å lære om erfaringer med å ta imot flyktninger og asylsøkere.

– Sverige har tatt imot mange flere flyktninger og asylsøkere enn Norge. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er opptatt av å lære av svenskene. Derfor skal hun besøke politiet i Stockholm og bydelen Rinkeby, en bydel med høy andel innvandrere og høy arbeidsledighet, skrev departementet da besøket ble kunngjort i forrige uke.

Etter planen inneholder Sverige-besøket også et møte med den kurdisk-svenske samfunnsøkonomen og debattanten Tino Sanandaji, en kjent kritiker av den svenske innvandringspolitikken.

Aktuelt:

KrF angriper Listhaug i ny kampanje: – Takler ikke dobbeltrollen

Listhaugs «svenske tilstander» populært på ytterste høyrefløy

Solberg om Listhaug-utspill: – Ikke vår politikk

Fakta om Rinkeby  

* Bydel nord i Stockholm. Hadde i 2015 snaut 16.000 innbyggere, hvorav over 90 prosent har utenlandsk bakgrunn.

* Ett av flere områder som ble bygget ut i det såkalte «miljonprogrammet» for å løse den svenske boligkrisen på 1960- og 1970-tallet.

* Rinkeby er et av 23 områder svensk politi omtaler som «særlig utsatt», preget av lave inntekter, arbeidsledighet og kriminelle gjenger. Trangboddhet gjør at mange unge oppholder seg utendørs. Det er lav tillit til politi og rettsapparat, parallelle samfunnsstrukturer og ekstreme grupper og forekomst av fremmedkrigere.

* Internasjonale forhold har bidratt til økt konfliktnivå mellom folk av ulikt etnisk opphav eller med ulik religiøs tilknytning.

* Politiet anser områdene som fysisk vanskelig å arbeide i. De ble bygget for å holde biltrafikk borte, noe som blant annet gir få retrettmuligheter. Utrykningsbiler blir ofte utsatt for steinkasting fra gangbroene over veiene.

Kilder: Wikipedia og politirapporten «Utsatta områden – Social ordning, kriminell struktur og utmaninger för polisen»