Åkesson krever statsminister Löfvens avgang

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har mistet enhver tiltro til statsminister Stefan Löfven. Han vil at statsministeren skal gå av etter nye opplysninger i den såkalte IT-skandalen. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Sverigedemokraterna krever statsministerens avgang etter de siste opplysningene om IT-skandalen.

Søndag kveld kom det for dagen at Stefan Löfvens statssekretær Emma Lennartsson hadde fått opplysninger om muligheten for en datalekkasje allerede i februar 2016, hele ti måneder tidligere enn det som har vært kjent til nå.

– Jeg tror ikke på noe av det som kommer fra regjeringen i denne saken, sier Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson til SVT.

Han beskriver det som utenkelig at statssekretæren visste om dette uten å informere sin sjef, statsministeren.

– Jeg tror han fikk opplysninger om IT-skandalen langt tidligere enn det han har innrømmet. Det er på tide at Löfven går av, sier Åkesson.

Han lover å ta opp spørsmålet så snart Riksdagen kommer sammen om et par uker.

Les også: Svensk misnøye etter IT-skandalen

Våren 2015 satte det svenske transporttilsynet ut driften av sine servere til IBM i Irland. Utenlandske IT-teknikere uten klarering fikk dermed tilgang til personlige opplysninger om hundretusener av svensker.

Löfvens ofret i juli to statsråder, men vernet forsvarsminister Peter Hultqvist. Flere partier vurderer mistillitsforslag i Riksdagen, men det er uklart om det er reelle trusler eller tomme ord.

Les også: IT-eksperter bekymret for sikkerheten rundt stortingsvalget