– Trump snakker for seg selv

Et klart flertall mener Donald Trump ikke har gjort en god jobb i etterkant av de voldsomme sammenstøtene i Charlottesville. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Utenriksministeren tok avstand fra Donald Trumps kontroversielle uttalelser etter den tragiske hendelsen i Charlottesville.

Det har blitt stilt om spørsmål om Donald Trumps verdier etter uttalelsene hans om volden i Charlottesville.

USAs utenriksminister, Rex Tillerson, uttalte i går at USA var forpliktet til frihet, og likebehandling av mennesker verden over. Han gjestet Fox News Sunday.

– Vi representerer det amerikanske folket, deres engasjement for frihet og likebehandling av mennesker over hele verden, og det budskapet har aldri endret seg, svarte Tillerson.

Utenriksministeren ble presset om saken, og ble blant annet spurt om Trump hadde undergravet det budskapet.

– Jeg tror ikke at noen tviler på det amerikanske folks verdier, sa Tillerson.

– Og hva med presidentens verdier?, spurte programlederen.

– Presidenten snakker for seg selv, svarte Tillerson.

Les også: Ku Klux Klan: Jeg er glad den jenta døde

Massiv kritikk

Trump har fått kritikk for håndteringen av hendelsene i Charlottesville i Virginia tidligere i august, der en kvinne ble drept og mange skadd da antirasistiske motdemonstranter ble kjørt ned av en bilist.

Presidenten fikk kraftig kritikk fra både demokratisk og republikansk hold etter at han lørdag fordømte vold «på mange sider» i forbindelse med at nasjonalister og nynazister samlet seg i byen, uten tydelig å fordømme høyreekstremister og andre hatgrupper.

Kort tid etter opplyste Det hvite hus at Trump «selvfølgelig» snakket om hvit makt-grupper, nynazister og andre hatgrupper lørdag. Presidenten fordømmer «alle former for vold, fordommer og hat», sier en talskvinne.

Et flertall av amerikanere mislikte Trumps håndtering av protestene og voldsomhetene i Charlottesville.

En kvinne ble drept og 19 personer skadet da en bil traff en større gruppe mennesker i Charlottesville tidligere i august. Les mer Lukk

Målingen, som er utført av anerkjente Quinnipiac University, viser at det amerikanske folk er uenig med måten president Donald Trump har håndtert Charlottesville-saken. Seks av ti er misfornøyd med presidentens handlemåte, mens tre av ti støtter den.

– Han ble valgt på grunn av sine egenskaper som forhandler, men anses nå som splittende, og folk er veldig lite fornøyd med jobben Donald Trump har gjort som president og måten han håndterer raserelasjoner på, sier Tim Malloy, som er assisterende direktør ved universitetets meningsmålingsinstitutt.

Siden Trump ble president har det blitt mer hat og fordommer i landet, mener 65 prosent av dem som svarte på undersøkelsen. Kun to prosent sier det har blitt mindre. Trump har blitt kritisert for sin språkbruk etter sammenstøt mellom hvit makt-grupper, inkludert nynazister og KKK-tilhengere, og de som satte seg imot dem.

Les også: Stiller spørsmål ved Trumps mentale helse

Forsvarte selv uttalelsene

Trump selv mener ordene han brukte i etterkant av opptøyene i Charlottesville var «perfekte», men at mediene ikke rapporterte om dem.

– Jeg kunne ikke tatt mer avstand fra handlingene i Charlottesville og kunne ikke fordømt det mer. Men det rapporterer ikke de uærlige mediene om. De er veldig uærlige mennesker, sa Trump på et folkemøte i Phoenix. Det var det første folkemøtet hans etter opptøyene i Charlottesville.

Embed: Twitter-melding

Presidenten tok en lang pause fra talen for å la folk «bue». Deretter leste han opp sin første uttalelse etter angrepet i Charlottesville, der en kvinne ble drept og mange skadd da antirasistiske motdemonstranter ble kjørt ned av en bilist. Han fortsatte å lese opp utdrag fra andre uttalelser, men unnlot å lese opp det han har fått mest kritikk for, nemlig at «mange parter» og «flere sider» hadde ansvar for volden og hatet.

– Jeg fordømte både nynazister og Ku Klux Klan, og kunne ikke gjort det på en bedre måte. Så får jeg kritikk for at jeg ikke sa dét, men at jeg sa dét, men at jeg sa det for sent og at jeg er en rasist, sa Trump som brukte talen til å slakte mediene.

Les også: Obama setter Twitter-rekord med melding etter volden

– Livsfarlig

Professor i amerikansk historie, Ole O. Moen, mener Trump har null interesse for politikk.

– I dag står verden altså overfor en amerikansk president som er fullstendig kunnskapsløs. Jeg har virkelig lest meg opp på Donald Trump og hans fortid det siste halvåret. Og jeg må si, det er skremmende lesning. Han har aldri vært interessert i politikk, amerikansk historie eller samfunnsforhold i det hele tatt. Det er bare penger som har interessert ham, har Moen uttalt til VG.

Professoren omtaler Trump som «livsfarlig».

– Sikkerhetsbriefene er satt ned punktvis på en A-4 side. Det er alt dagens amerikanske president klarer å fordøye. En mann som styrer verden på impulser, og bare klare å holde oppmerksomheten på ulike tema i 10-15 minutter, er intet annet enn en livsfarlig mann.

Les også: – Presidenten setter Amerika foran seg selv

– Blodig slemhet

I juli talte Trump på et folkemøte for sine kjernevelgere i Ohio, staten som langt på vei la grunnlaget for hans valgseier.

Retorikk- og USA-ekspert Kjell Terje Ringdal er blant dem som har latt seg sjokkere av hva presidenten sa i talen.

– Det er en sånn blodig slemhet. Talen burde vært sensurert, det burde vært store, svarte felter i den. Det som overrasker fortsatt, er slemheten og brutaliteten fra en mann som synes å bli veldig selvbegeistret av å være en politisk Rambo som er veldig klar og tydelig. Jeg tror han er veldig begeistret for seg selv. Mannen trenger mer applaus enn mat, uttalte Ringdal til ABC Nyheter.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet Les mer Lukk

Les også: Fakta og «fake news» om Trumps første halvår