Fakta om trender på meningsmålingene

Statsministerduellen står mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Les mer Lukk

Forvirret av alle meningsmålingene? Her får du en ukentlig oversikt.

* Gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene så langt i august gir flertall med 88 mandater til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt, og 81 mandater til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Det er så langt i august publisert 15 nasjonale meningsmålinger. Gjennomsnittet er beregnet av Poll of polls.

* Aps trend er fallende, ned fra 36-tallet rundt årsskiftet. Gjennomsnittet av de seks målingene som er publisert den siste uken er 27,9 prosent, mot et snitt på 28,8 prosent hele august sett under ett. Det gir 53 stortingsmandater, mot 55 denne perioden.

* Høyre har ligget stabilt på eller like under 23,5 prosent siden årsskiftet. Etter en kort nedtur til 22 prosent i juli er snittet for Høyre nå på 23,6 prosent – både sist uke og august sett under ett. Det gir 43 mandater, ned 5 fra valget i 2013.

* Frp har ligget like under 13,5 prosent siden i mai, men tendensen er at partiet styrker sin oppslutning. Snittet nå er 14,4 eller 14 prosent august sett under ett. Det gir partiet 27 mandater, mot 29 i 2013.

* SV er inne i sin tiende måned på rad over sperregrensen på 4 prosent. Snittet er i øyeblikket på 5,6 prosent eller 5,3 prosent august sett under ett. Partiet ligger i øyeblikket an til å få 10 mandater, 3 mer enn for fire år siden.

* Sp klatret raskt fra et nivå rundt 7 prosent rundt årsskiftet til 12-tallet i april. Noe ned de siste to månedene til 10,8 prosent nå. Det skulle gi 20 mandater, en dobling fra 2013 da 10 representanter ble valgt inn.

* KrF har hatt et snitt litt under eller like over 5 prosent i hele denne perioden. Snittet nå på 4,7 eller 4,8 prosent august sett under ett. Partiet ligger an til å miste ett av sine 10 mandater.

* Venstre sank under sperregrensen på 4 prosent for første gang i denne perioden i februar i år. Er nå opp fra bunn-nivå på 3,2 i mai til et snitt på 3,7 eller 3,6 prosent august sett under ett. Det gir kun 2 stortingsrepresentanter, mot dagens 9.

* MDG brøt så vidt sperregrensen i juli, men er nå på 4,4 prosent eller 4 prosent august sett under ett. Det er om lag 1 prosentpoeng over normalnivåene MDG har ligget på gjennom peRegjeringen setter foten ned for kraftutbyggingrioden. Partiet vil kunne sikre 3 mandater, mot 1 i dag.

* Rødt ser ut til å være i medvind fra normalnivåer rundt 2-tallet, til et snitt så langt i august på 3,1 prosent. Det er på nivå med ukesnittet også, noe som vil gi 2 mandater partiet, som ikke er representert på Stortinget i dag.

(Kilde: Poll of polls, NTB)

Aktuelt:

Regjeringen setter foten ned for kraftutbygging

Frp: Ap-løfte vil gi skatteøkning for uføretrygdede

Sveaas er valgkampens mest gavmilde

Solberg går forbi Støre med et byks