Taktiske stemmer kan avgjøre regjeringsspørsmålet

Bernt Aardal sier taktiske stemmer kan bli avgjørende for hvem som danner regjering etter valget. Arkivfoto: Morten Holm / NTB scanpix Les mer Lukk

Ved forrige stortingsvalg stemte hver tiende velger taktisk. Dersom det gjentar seg, kan det avgjøre hvem som sitter i regjering til høsten, sier valgforsker.

Venstre er ett av partiene som ligger nær sperregrensen og kan få stor uttelling ved bare en liten oppgang. Men selv om tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en av ti velgere stemte taktisk for fire år siden, er det ikke sikkert partiet kan få drahjelp fra velvillige Høyre-velgere i år, sier valgforsker Bernt Aardal til Aftenposten.

– I valgkampen sa Venstre først at det ikke ville støtte en regjering der Frp var med og ville ha en blågrønn regjering. Senere har partileder Trine Skei Grande gjort det klart at hun foretrekker en Solberg-regjering, selv om det betyr en H/Frp-regjering. Ulike signaler og uenighet kan ha skapt tvil hos Høyres velgere om Venstre er til å stole på i regjeringsspørsmålet, sier professoren.

Sist gang fikk SV og Frp drahjelp fra taktiske velgere, og Venstre har fått hjelp tidligere – under Lars Sponheim i 2005. Dersom mange stemmer taktisk også i år, kan det gi store utslag.

– Så likt som det er nå, kan taktisk stemmegivning avgjøre regjeringsspørsmålet, sier han.