Sheriffen lot fanger sitte bundet til de døde - i natt benådet Trump ham

Donald Trump og Joe Arpaio under et valgkampmøte i januar 2016. Les mer Lukk

USAs president Donald Trump har benådet den omstridte sheriffen Joe Arpaio. 85-åringen risikerte seks måneder i fengsel for diskriminering. 

– I sin tid som sheriff har Joe Arpaio tjent offentligheten og beskyttet folk fra kriminalitet og ulovlig innvandring. Han er nå 85 år og har tjent landet vårt i beundringsverdige 50 år og er derfor verdig en benådning fra presidenten, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

I natt norsk tid sendte presidenten ut denne meldingen på Twitter:

Embed: trump sheriff

85 åringen, som kaller seg selv «USAs tøffeste sheriff», ble nylig funnet skyldig i å ha fortsatt å bruke trafikkpoliti målrettet mot innvandrere etter at en føderal dommer fastslo at praksisen var diskriminerende.

Benådningen er ventet å utløse kraftige reaksjoner - ikke minst blant dem som ble opprørt av Trumps uttalelser i Charlottesville.

Les mer: Trump forsvarte Charlottesville-uttalelser

Kalte fengsel for konsentrasjonsleir

Amnesty er blant menneskerettighetsgruppene som har anklaget sheriffen for å holde fanger under umenneskelige forhold. Flere av dem har vært ulovlige innvandrere.

Aftenposten henviser til avisen The Phoenix New Times, som har sendt ut flere Twittermeldinger om hva sheriffen har gjort de siste 30 årene.

Blant annet:

  • Satte han på 1990-tallet i tilknytning til fengselet opp en teltleir omringet av et elektrisk gjerde i Arizonas glovarme ørken. Her huset han ulovlige innvandrere. Fengselet kalte han for en konsentrasjonsleir.
  • Lot han fangene bli bundet fast i stoler som gjorde at flere av dem døde. En av dem, Scott Norberg, ble skutt 21 ganger med en såkalt «stun gun», et elektrosjokkvåpen som gir elektrisk støt, før han ble bundet fast.
  • Flere ganger ble innsatte tvunget til å marsjere gjennom byen i lenker.

Les også:Ekspert om Trumps sjokktale: – Det er en sånn blodig slemhet

Sendte betjenter for å finne Obamas fødselsattest

Joe Arpaio anklaget i likhet med Donald Trump president Barack Obama for ikke å være født i USA. På skattebetalernes regning sendte han en betjent til Hawaii for å lete etter Obamas fødselsattest

Embed: new

President Trump hintet om benådningen allerede onsdag under et folkemøte i Phoenix i Arizona.

– Liker dere sheriff Joe? spurte presidenten og ble møtt med jubel fra salen.

– Vel, jeg spår at det kommer til å gå bra med ham. Men jeg gjør ikke noe i dag eller i morgen. Jeg vil ikke være så kontroversiell, sa Trump.

I stedet benyttet han anledningen mens USA var opptatt med orkanen Harvey i Texas.

Republikanere fordømmer Trumps avgjørelse

Trumps partifelle John McCain er blant dem som er kraftig provosert av benådningen. I natt sendte han ut denne uttalelsen:

«Presidenten har rett til å gjøre denne benådningen, men å gjøre det på dette tidspunktet, undergraver hans påstand om å ha respekt for loven, siden sheriff Arpaio ikke har vist noen som helst anger for sine handlinger».

Embed: sherriff mc cain

«Når det gjelder benådingen av Arpaio, så ville jeg ha foretrukket at presidenten respekterte den juridiske prosessen og lot den gå sin gang», skriver republikaneren og senatoren Jeff Flake fra Arizona på Twitter.

Embed: fordømmer

Representant for Demokratene i delstaten Arizona, Ruben Gallego, retter kraftig kritikk mot presidenten, ifølge New York Times.

– Donald Trump er en absolutt feiging som har benådet mannen som har tatt del i rasistiske praksiser som politi.

Aktuelt: Stiller spørsmål ved Trumps mentale helse

Seks av ti misfornøyd med Trumps Charlottesville-håndtering

Fakta og «fake news» om Trumps første halvår