Kina advarer USA mot å blande kortene

Nord-Korea fortsetter å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter, og USA mener Kina kunne ha lagt større press på landet. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Kinesiske myndigheter ber president Donald Trump la være å blande kortene når det gjelder forholdet mellom Kina og Nord-Korea.

Reaksjonen kom etter at Trump nok en gang beklaget seg over at Kina etter hans oppfatning, ikke gjør nok for å tøyle Nord-Koreas militære bestrebelser. Samtidig konstaterte Trump at Kina tjener godt på handelen med USA.

– Vi mener at saksforholdet som omhandler Nord-Koreas atompolitikk og handelsforholdet mellom Kina og USA er saker som hører hjemme i totalt forskjellige områder av politikken, sa visehandelsminister Qian Keming på et pressetreff i Beijing.

Han la til at de to saksområdene ikke hører sammen og heller ikke bør drøftes sammen.

Les også:CNN: Kina mobiliserer på grensen til Nord-Korea

Kina vil foreslå nordkoreansk løsning i FN

Rydd opp!

Kommentarene falt etter at Trump i en twittermelding i helgen advarte Kina om at USA ikke lenger vil tillate Kina «ikke å gjøre noen ting» overfor Nord-Korea. Da hadde nordkoreanerne nettopp avfyrt sin andre ballistiske rakett.

– Kina kunne lett rydde opp i dette hvis landet ville, tvitret Trump.

Visehandelsminister Qian sa ellers at handelen mellom USA og Kina er til gjensidig nytte og at de to landene har høstet store fortjenester gjennom tosidig handel og investeringssamarbeid.

Embed: kina

Bare preik

USAs FN-ambassadør Nikki Haley mener at nok en svak advarsel fra Sikkerhetsrådet vil være verre enn ingen advarsel. Hun avviste søndag spekulasjoner om at USA vil fremskynde et krisemøte i rådet, og sa at det ikke er noe poeng i å ha et krisemøte hvis det ikke bidrar med noe av betydning.

– Nok en sikkerhetsresolusjon som ikke øker det internasjonale presset mot Nord-Korea betydelig, er uten verdi. Faktisk er det verre enn ingenting, fordi det sender en melding til den nordkoreanske diktatoren om at det internasjonale samfunnet ikke er villig til virkelig å utfordre ham, sa hun.

Samtidig oppfordret hun Kina, Japan og Sør-Korea til å sende kraftigere signaler til Pyongyang.

Lover konkrete tiltak

Japans statsminister Shinzo Abe og president Donald Trump er enige om at de to landene må ty til nye tiltak for å takle Nord-Koreas våpentrusler.

– Jeg er helt enig med president Trump i at vi må innse at vi må ta ytterligere grep, sa Abe etter en telefonsamtale med presidenten.

Ifølge Abe, lovet Trump å gå til alle nødvendige skritt for å beskytte Japan.

– I sambandet med det sterke båndet mellom Japan og USA vil vi iverksette konkrete tiltak for å styrke vår forsvarsevne og gjøre alt vi kan for å sikre at befolkningen er trygg fra trusselen fra Nord-Korea, sa Abe.

Les også:Xi: Kinas forhold til USA er «påvirket av negative faktorer»