Regjeringen gratulerte DNT med pengegave før Stortinget ga grønt lys

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) Les mer Lukk

Kulturminister Linda Hofstad Helleland gratulerte Den norske turistforeningen med pengegave to måneder før Stortinget skal stemme over forslaget.

Kulturdepartementet ønsker å gi Den norske turistforeningen (DNT) 50 prosent av overskuddet fra en av Norsk Tippings Lotto-trekninger i 2018. Men først må pengespilloven endres midlertidig av Stortinget, ifølge Dagens Næringsliv.

8. juni sendte Kulturdepartementet ut gratulasjoner, samme dag som lovforslaget ble sendt ut på høring med frist til 8. august. Flere stiller seg kritiske til den premature gratulasjonen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen har tatt det for gitt at vi alle kommer til å stille oss bak dette, sier stortingsrepresentant Geir Bekkevold (KrF) i kulturkomiteen.

– De selger skinnet før bjørnen er skutt, og det er nok ikke mange som vil våge å stoppe denne prosessen når de har gått ut så sterkt, sier Arild Grande (Ap) fra samme komité.

Helleland sier til avisen det er vanlig at regjeringen og statsråder har meninger om saker som sendes ut på høring.

– Jeg tar selvfølgelig forbehold om at noen kommer til å stemme mot den fantastiske gaven, men jeg håper og tror det blir flertall. Og derfor gratulerte jeg, sier Helleland.

Gaven til DNT skal finansieres gjennom å redusere summen til samfunnsnyttige og humanitære