#Valg2017

Sandra Borch melder seg på i forsvarskampen

STERKE SP-TALL: Sandra Borch ser ut til å havne på Stortinget til høsten. Les mer Lukk

Sandra Borch puster nytt liv i politikerambisjonene, og er ved høsten stortingsvalg førstekandidat fra Senterpartiet i Troms. Forsvar i Nord-Norge står øverst på agendaen.

– Engasjementet har kommet tilbake etter noe år med pause, spesielt med tanke på forsvarskampen her i nord. Så da nominasjonskomiteen var så klare på at de ville ha meg på listen, gikk jeg noen runder med meg selv, og fant ut at jeg virkelig hadde lyst til å gjøre en jobb for Troms, sier Sandra Borch til Finansavisen.

29-åringen har etter noen turbulente år og avgangen som leder for Senterungdommen i 2013, jobbet som juridisk rådgiver i Parat. Ved siden av har hun også hatt verv i lokalpolitikken, men nå går hun for politikk på fulltid med en stortingsplass.

Les også: Storsamfunnet skal hjelpe flomofrene

Forsvar viktigst

Borch trekker frem forsvarskampen i nord som sin viktigste sak. Bakgrunnen for saken er at regjeringen har vedtatt nedleggelse av basen på Andøya, samt å flytte alle Bell-helikoptrene som i dag er stasjonert på Bardufoss til Rygge.

– Dette vil bety at vi ikke får helikopter i Nord-Norge. Ikke bare blir beredskapen svekket, men det har også mye å si for redningsoppdrag og sivilsamfunnet ellers, påpeker Borch.

– Hvorfor er akkurat forsvarssaken så viktig for deg?

– Når du bor i Troms ser du hvor stor del forsvaret er av fylket. For min del har jeg lenge vært tydelig fremme på det området. Det er viktig fordi vi ser de store problemene ved å ikke ha helikopter i nord, sier Borch.

Hun trekker også frem, i god Senterpartiet-ånd, sentraliseringsspørsmålet, og mener at sammenslåinger i nord vil få ekstra stor effekt ettersom avstandene allerede er så store.

Les også: - Færre vil velge frivillig retur

Vidt forskjellige roller

Borch var mye i media i sin tid som leder for Senterungdommen, og kom også i flere konflikter med partitoppen Liv Signe Navarsete. Hun påpeker at dette er skværet opp i, og at hun nå vil innta en annen rolle enn det hun hadde i sine tidligere dager.

– Ungdomspolitiker og stortingspolitiker er to vidt forskjellige roller. Som ungdomspolitiker skal du være tøff, og en del av min strategi som leder for SU, var å bli mer synlig i media. Også blir det jo mer fokus på enkeltsaker i ungdomspolitikken, sier Borch, og utdyper:

– På Stortinget er du tillitsvalgt for dine velgere, og man må fokusere mer på de store linjene i politikken.

I gjeldende periode har Senterpartiet ingen mandater på Stortinget fra Troms, men på meningsmålingene i år ser det lysere ut for Borch. Senterpartiet fikk senest i en måling i forrige uke oppslutning på over 17 prosent i fylket.

– Hvis vi holder oss på 17 prosent er jeg jo godt innenfor, men målinger er målinger, og vi skal fortsette å kjempe i valgkampen og utfordre regjeringen. Men hvis det holder seg på dagens nivå så er vi nærmere to mandat enn ett, sier Borch.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.