Arbeiderpartiet vil vurdere asylmottak i Afrika
Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) på Karmøy tirsdag i forbindelse med Arbeiderpartiets valgkampturné på Vestlandet. Les mer Lukk
Frankrike skal sette opp asylsentre i Libya for å sjekke asylsøkere og migranter som vil ta seg over Middelhavet til Europa.
Det varslet president Emmanuel Macron torsdag, skriver den franske avisen Le Figaro.
– Ideen er å sette opp sjekkposter for å hindre at folk tar farlige sjanser dersom de ikke kvalifiserer til asyl. Vi drar til dem, sa presidenten under et besøk i en flyktningleir sentralt i Frankrike.
Etableringen vil skje allerede i sommer, annonserte Macron.
– Sentrene skal bidra til at folk unngår å ta enorme risikoer ved å sette seg i båter over Middelhavet, for å søke om asyl. Vi har forsøkt å gjøre dette med andre europeiske land, men de er veldig motvillige. Men vi, Frankrike, gjør det, sa Macron.
Torsdag ettermiddag kom kontrabeskjeden om at etableringen må vente grunnet sikkerhetssituasjonen i landet.
Les saken: Frankrike må vente med asylsentre i Libya
Gammelt Frp-tiltak
Tiltaket likner ideen Fremskrittspartiet i juni varslet de ønsker å gjennomføre hvis de vinner valget 11. september.
I 2013 kom partiets bærekraftutvalg frem til at Norge bør opprette asylmottak i Afrika og Asia.
Les saken:Frp til valg på gamle tiltak
FORNØYD: – Identisk, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) om Macrons forslag. Les mer Lukk
– Jeg ser med stor interesse at Macron vil opprette asylsentre i Afrika. Det er nøyaktig det samme Frp foreslo i 2013, og det som vi gjentar i valget. Hele poenget er at man må behandle søknadene på afrikansk jord, så man kan skille mellom de som trenger beskyttelse og ikke beskyttelse, sier stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.
Målet er at flyktningene skal slippe den farefulle ferden over Middelhavet, understreker Frp-politikeren.
– Vi ble latterliggjort
– Tanken er så fornuftig at det er utrolig at man ikke tenker og vurderer metoden. Jeg er spent på hva de andre politikerne sier når Macron tar til orde for dette, når vi annonserte det ble ideen latterliggjort.
– Ser du ikke utfordringer knyttet til etableringen?
– Det er ikke sånn at hele Afrika er urolig, mange land fungerer helt strålende. Disse landene vil se på det som en mulighet, og de vil selvfølgelig bli støttet av europeiske land. Det er ikke et europeisk ansvar alene, verdenssamfunnet vil stå sammen. Det er godt europeiske land begynner å se at dette er det beste forslaget vi har per dags dato. Og så er vi i Frp åpne for at det finnes enda bedre forslag, men vi er nødt til å handle nå, sier stortingspolitikeren.
Under Frps landsmøte i år, vedtok partiet i sitt handlingsprogram «at land som mottar betydelig norsk bistand, må akseptere asylsentre på sitt territorium som forutsetning for fortsatt norsk bistand».
Tybring-Gjedde har følgende oppfordring til norske politikere:
– Dette er ikke tiden for politisk polemikk. Vi trenger konstruktive ideer og politisk handling, og jeg håper derfor Jonas Gahr Støre vil legge all partipopulisme til side.
Les også: Tybring-Gjedde: – Bare i Norge det ikke er lov å tenke nytt
Arbeiderpartiet åpner for forslaget
Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Eirik Lauvås, omtalte Frps asylforslag som «direkte useriøst».
– Jeg anser dette som et useriøst valgkamputspill i Frp-stil, sa Lauvås til ABC Nyheter.
Forslaget ble mer eller mindre slaktet av alle partiene på Stortinget.
Nå avslører Arbeiderpartiet at de likevel er åpne for å vurdere forslaget om å etablere asylmottak i Afrika, men at det skiller seg klart fra Frps ønske om å stanse asylinnvandringen.
VIL VURDERE: Arbeiderpartiet utelukker ikke asylmottak i Afrika. Les mer Lukk
Jonas Gahr Støre henviser til Lauvås som fastslår:
– Arbeiderpartier er åpne for å vurdere forslaget. Vi vil vurdere ethvert seriøst forslag som kan løse krisen. Vi må få en slutt på den kyniske menneskesmuglingen over Middelhavet. Det er en krise som har pågått i altfor lang tid hvor mennesker mister livet, sier Lauvås til ABC Nyheter.
Han understreker at det må et felles europeisk samarbeid til.
– Dette er ikke noe Norge må gjøre alene, vi må diskutere og finne felles løsninger sammen. Skal det etableres asylmottak i Afrika og Asia mener jeg det må koordineres sammen.
– Da Frp lanserte forslagene i juni ble de nærmest latterliggjort, hva er endret?
– Arbeiderpartiet vil diskutere ethvert seriøst forslag. I juni lanserte Frp full innvandringsstopp. At vi eventuelt skal etablere asylmottak i Afrika og Asia betyr ikke at man mister retten til å søke asyl når man kommer til Norge over grensa. Vi er bundet av internasjonale konvensjoner, svarer Lauvås.
Høyre: – For mange ubesvarte spørsmål
Høyre har tidligere tatt avstand fra forslaget om asylmottak i Afrika og Asia. Dette synet står de fast ved.
– Høyre mener vi skal hjelpe mennesker som rammes av krig og konflikt. Det gjør vi blant annet ved å ta i mot vår avtalte andel av flyktninger, og ved å bruke norsk bistand og nødhjelp for å avhjelpe situasjonen i flyktningers hjemland og nærområder. Det skal vi fortsette med, uttaler Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou til ABC Nyheter.
Og fortsetter:
– Dette utspillet inneholder altfor mange ubesvarte spørsmål til at vi kan stille oss bak det nå. Det er blant annet krevende å se for seg at Norge skal ha ansvar for slike mottak i en annen verdensdel og samtidig stå ansvarlig for blant annet sikkerhet, helse og humanitære forhold.
Venstre-leder Trine Skei Grande, som har Macron som politisk forbilde, har ikke besvart ABC Nyheter sin henvendelse fredag.
Les også: Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister
FN: Følg etter, Norge
Tyskland har allerede etablert asylsentre hvor folk kan søke asyl både i Tyrkia, Irak og Libanon.
– Dette er veldig bra fordi det gjør at folk slipper å ta den farefulle ferden over Middelhavet for å søke om asyl, sa Joel Millman, direktør i FNs migrasjonsbyrå (IOM), til Dagbladet denne uka.
Han og IOM «håper at Norge og andre europeiske land vil gjøre som Tyskland».
Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?
SE VIDEO:
Dødens hav: Aldri har flere omkommet i Middelhavet enn i 2016
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dødens hav: Aldri har flere omkommet i Middelhavet enn i 2016 Les mer Lukk
Flyktningkrisen
Over 110.000 har ankommet Europa via Middelhavet så langt i 2017.
2360 personer har druknet.
Italia har mottatt 93.500 personer per 23. juli i år. På samme tid i fjor var tallet 88.100.
Italia og Hellas har bedt andre land om å åpne for en ekstra asylkvote for å hjelpe de med byrden.
Kilde: IOM