CNN: Kina mobiliserer på grensen til Nord-Korea

Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Kina styrker seg ved grensen til Nord-Korea.

Kina styrker nå sin nordlige grenseregion, som inkluderer Russland, Mongolia og Nord-Korea. Det skriver CNN.

Kina velger mest sannsynlig å gjøre dette grunnet spenninger på Koreahalvøya, og av frykt for amerikanske angrep på Nord-Korea.

Den nordkoreanske-kinesiske grensen strekker seg 1415 kilometer over Kinas Liaoning-provins, et industri- og gruvedriftskvarter som er utsatt for høy luftforurensing og kalde vintre.

Les også: USA, Kina og Japan vil håndtere Nord-Korea i fellesskap

«En brigade med grenseforsvar»

Til tross for de sterke båndene mellom Nord-Korea og Kina, ble forholdet svært amputert etter Koreakrigen på starten av 50-tallet. Grenseområdet mellom landene er blant Kinas mest militariserte, og det har blitt gjennomført angrepsøvelser med helikopter i området de siste månedene.

Ifølge en rapport som ble publisert sist måned på den offisielle nettsiden til People's Liberation Army (PLA), samler «en brigade med grenseforsvar» patruljer for å vurdere situasjonen. Samt å kartlegge grenseområdet mer nøyaktig.

Embed: kina

24-timers overvåking

En annen rapport sier at hele området nylig er blitt satt under 24-timers videoovervåking, inkludert droner, patruljebiler og høyteknologiske kameraer.

I mars uttalte den tidligere PLA-lederen, Wang Haiyun, at det var nødvendig å forberede seg på militær handling raskt, hvis det skulle bryte ut en potensiell krig.

– Hvis krigen bryter ut, bør vi også vurdere å sette opp en internasjonal flyktningleir på nordkoreansk territorium for å hindre tilstrømningen av nordkoreanske flyktninger, skrev Haiyun i et innlegg i den statseide kinesiske avisen Global Times.

Les også: Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

Trump ønsker press fra Kina

Spenningene mellom Pyongyang og Washington har fortsatt å stige etter Nord-Koreas nylige påstand om at de hadde testet en interkontinental langdistanserakett.

I april uttalte USAs president Donald Trump at han ønsket støtte fra Kina.

Donald Trump ønsker at Kina skal legge press på Nord-Korea. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

– Om Kina kan hjelpe oss med Nord-Korea og løse det problemet, da er det verdt å inngå en avtale som ikke er så bra for USA, ikke sant?

Donald Trump tror Kinas president Xi Jinping vil legge press på Nord-Korea.

– Hvis Nord-Korea utfører en kjernefysisk test, blir jeg ikke glad, uttalte den amerikanske presidenten. Og jeg kan fortelle dere at jeg tror ikke Kinas president, som er en høyt respektert mann, vil bli glad heller, sa den kontroversielle presidenten.

Embed: Twitter-melding

Les også: Nord-Korea med direkte kritikk til Kina

– Ingen vinner i noen krig

Tidligere denne måneden viste USA muskler overfor Nord-Korea da to bombefly fløy langs den demilitariserte sonen i Korea.

Det fikk det nord-koreanske regimets offisielle avis Rodong Simmun til å frese.

«Med sine farlige militære provokasjoner, øker USA risikoen for en atomkrig på Koreahalvøya. En liten feilvurdering eller en feil kan umiddelbart føre til starten på en atomkrig, som igjen vil føre til en ny verdenskrig», skriver avisen.

– Dialog er den eneste mulige løsningen, sa Kinas utenriksminister Wang Yi på en pressekonferanse i Beijing tidligere i år.

Wang konstaterte at situasjonen nå er så tilspisset at «en konflikt kan bryte ut når som helst». Han advarer om at «det ikke er noen vinner» i noen krig.

Les også: Nord-Korea truer USA med atomangrep