NOAS: – Norske politikere er feige

Italia trygler Europa om hjelp til å håndtere flyktningkrisen i landet. Les mer Lukk

Over 90.000 migranter og flyktninger har kommet til Italia så langt i år, og myndighetene trygler om hjelp fra resten av Europa.

– Norske politikere er feige. I stedet for å kjempe om å være strengest i asylpolitikken, bør de se hvordan de kan bidra for å hjelpe Italia og Hellas, som tar mesteparten av byrden, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS til Dagbladet.

Hittil i år har 112.018 migranter og flyktninger kommet til Europa, og de aller fleste har kommet til Italia, viser nye tall fra FNs migrasjonsbyrå (IOM).

Les også: Flyktninghjelpen: Italias flyktningkrise angår også oss

Støre vil ikke ta imot flere

Omtrent 200.00 migranter og flyktninger oppholder seg i Italia, og myndighetene trygler resten av Europa om hjelp, blant annet ved å ta imot flere gjennom EUs ordning for relokalisering av asylsøkere.

Norge har allerede tatt imot sin kvote på 1500 asylsøkere, og norske politikere kommer ikke til å lytte til bønnene fra Italia.

– Jeg mener Norge skal stå ved det vi har forpliktet oss til overfor EU, og at vi skal gjennomføre det vi ble enige om for litt over to år siden om å ta imot kvoteflyktninger i 2015, 2016 og 2017. Vi må gjøre det ferdig på en ryddig måte før vi vurderer nye tall, sier Jonas Gahr Støre til NTB.

Les også: Støre avviser ekstra asylkvote fra Italia

– Løsningen er å sende dem tilbake

EUs mål med ordningen var å relokalisere 160.000 asylsøkere over to år innen september denne høsten.

Så langt er bare 29.000 asylsøkere relokalisert, og Norge er et av tre land som har tatt imot sin kvote. Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener de andre landene i Europa må ta sin del.

– Norge har fulgt opp våre forpliktelser, mens det er en rekke land som ligger langt etter. Løsningen for Italia og EU er å få kontroll på situasjonen og kunne sende migranter tilbake. Ellers vil dette fortsette i lang tid fremover, sa Listhaug til NTB da Norge hadde oppfylt sin kvote tidligere i juli.

Les også:Norge er i mål med asylkvotene

Unntakstilstand

Italienske myndigheter har tidligere sagt at de vil stenge havnene sine for fartøy med båtflyktninger dersom Europa ikke tar en større del av asylkvoten. Representanter for myndighetene har også sagt at de har diskutert muligheten for å utstede midlertidige Schengen-visum til flyktningen slik at de kan reise ut av Italia.

Medisinsk koordinator for Leger Uten Grenser i Italia, Francesco Di Donna sier til Dagbladet at flyktningssituasjonen i Italia er en unntakstilstand.

– Den generelle følelsen i Italia er at Europa burde hjulpet oss mer. Ikke bare kommer flyktningene hit, men EU-land sender også tilbake folk på grunn av Dublin-avtalen. Vi er i en nødsituasjon som må gjøres noe med, sier Di Donna til avisen.

Så langt i år har 2361 personer druknet i middelhavet på flukt til Europa.

Les også:

Italia trygler om hjelp til ta imot båtflyktninger

Menneskesmuglere reklamerer med norske jenter i bunad

Listhaug: – Et menneskeliv betyr ingenting for disse ondskapsfulle menneskesmuglerne