Ungarn betaler gjenoppbygging av den kristne byen Tesqopa i Irak

SKRIVER SJEKK: Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán bidrar med 1,9 millioner euro til den kaldeisk-katolske patriarken av Babylon. Les mer Lukk

Den kristne byen Tesqopa i Nord-Irak ble herjet med av IS i 2014 og 2016. Nå gir Ungarn bistand til gjenoppbygging av boliger til flyktninger som vender hjem.

Statsminister Viktor Orbán og patriarken av Babylon, Louis Raphaël I Sako, avtalte tirsdag bruken av bistand den ungarske regjeringen gir til gjenoppbygging av boliger i den nordirakiske, kristne småbyen Tesqopa, som har vært herjet av IS-terroristene.

Patriarken, som leder den kaldeiske grenen av katolisismen, møtte den ungarske statsministeren i parlamentet i Budapest.

– I tråd med regjeringsvedtaket om å bidra med støtte til forfulgte kristne i Midt-Østen, bidrar den ungarske regjeringen til å sikre at kristne familier kan fortsette å bo i sitt fødeland og vende tilbake til sine hjem, sa statsministerens pressesjef Bertalan Havasi.

Ungarn bidrar med 580 millioner forint, tilsvarende 1,9 millioner euro, til gjenoppbyggingen.

Tesqopa er i hovedsak en kristen by med 11.000 innbyggere, som ble angrepet av IS i 2014 og 2016. De ble begge gangene slått tilbake av kurdiske peshmerga-styrker, men etterlot en ødelagt by.

Les også: Orbán: – Ingen kristne kan ha anti-muslimske holdninger